Ολοκληρώθηκε στο Παρίσι, στις 4 Ιουλίου 2016, μια σειρά συναντήσεων της άτυπης ομάδας εργασίας της Επικουρικής Επιτροπής για τη Σύμβαση του 1970 (από τα πλέον σημαντικά διεθνή νομικά κείμενα για την αντιμετώπιση της παράνομης διακίνησης πολιτιστικών αγαθών). Σε αυτές προήδρευσε η Γενική Γραμματέας του ΥΠ.ΠΟ.Α, Μαρία Βλαζάκη–Ανδρεαδάκη, η οποία έχει εκλεγεί πρόεδρος της Επιτροπής από τα τέλη Σεπτεμβρίου του 2015.

Οι συναντήσεις, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν στους Δελφούς (3–5 Ιουνίου 2016) και στο Παρίσι (4 Ιουλίου 2016) είχαν ως βασικούς θεματικούς άξονες:

α) Την ανταλλαγή τεχνογνωσίας αλλά και την εξεύρεση των βέλτιστων πρακτικών για την αντιμετώπιση της αγοραπωλησίας παρανόμως διακινηθέντων πολιτιστικών αγαθών είτε από τους Οίκους Δημοπρασιών είτε μέσω του Διαδικτύου. Αξίζει να σημειωθεί ότι το έναυσμα για τη συζήτηση αυτή έδωσε η πρώτη συνάντηση μεταξύ Οίκων Δημοπρασιών και UNESCO, η οποία έλαβε χώρα στα τέλη Μαρτίου 2016 στο Παρίσι. Βασική επισήμανση των εμπειρογνωμόνων τόσο από τα κράτη μέλη της Επικουρικής Επιτροπής, από διεθνείς οργανισμούς (π.χ. Ιντερπολ) και άλλα κράτη μέλη της UNESCO (π.χ. ΗΠΑ) υπήρξε η ανάγκη παροχής πληροφοριών εκ μέρους των εμπόρων πολιτιστικών αγαθών, που αφορούν στην προέλευση των τελευταίων, η ανταλλαγή ενημέρωσης και η εμπέδωση κλίματος εμπιστοσύνης μεταξύ των Οίκων Δημοπρασιών και των κρατών–προέλευσης των πολιτιστικών αγαθών. Ανάλογη πρέπει να είναι η συμμόρφωση και των διαδικτυακών χώρων, που διακινούν πολιτιστικά αγαθά.

Επιπλέον, διεξήχθη εκτενής συζήτηση για την ανάγκη ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης, καταγραφής και τεκμηρίωσης των πολιτιστικών αγαθών, δημιουργίας βάσεων δεδομένων, συνεργασίας όλων των εμπλεκομένων υπηρεσιών.

Η Ελλάδα παρουσίασε διάφορες περιπτώσεις εντοπισμού παρανόμως εξαχθέντων αρχαίων, που βρέθηκαν σε Οίκους Δημοπρασιών του εξωτερικού, κατασχέθηκαν και στη συνέχεια επαναπατρίστηκαν στην Ελλάδα μέσω της συντονισμένης δράσης της αρμόδιας υπηρεσίας του ΥΠ.ΠΟ.Α, καθώς και των ελληνικών διωκτικών, δικαστικών και διπλωματικών αρχών.

β) Την προστασία και διαφύλαξη της λεγόμενης «τεκμηριακής κληρονομιάς» (documentary heritage), που περιλαμβάνει κάθε είδους και μορφής αρχείου, καθώς και εκφάνσεις σύγχρονης πολιτιστικής δημιουργίας, όπως η φωτογραφία, ο κινηματογράφος, το διαδίκτυο κ.λπ. Το θέμα αντιμετωπίζεται με ιδιαίτερη ευαισθησία από τις χώρες της Λατινικής Αμερικής και στη συνάντηση του Παρισιού παρουσιάστηκε εκτενώς από εκπροσώπους του Μεξικού μέσω skype.

Στο πλαίσιο των παραπάνω και μάλιστα στην οικοδόμηση κλίματος εμπιστοσύνης μεταξύ σημαντικών Οίκων Δημοπρασιών, ανάγκη που παρατηρήθηκε έντονα από τη Γενική Γραμματέα του ΥΠΠΟΑ κατά τη συνάντηση του Μαρτίου του 2016, εντάσσεται και η πρωτοβουλία του νομικού εκπροσώπου του Οίκου Δημοπρασιών Christie’s να ενημερώσει άμεσα και υπεύθυνα το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, ότι το αγγείο (μελανόμορφος αμφορέας), που επρόκειτο να δημοπρατηθεί από τον εν λόγω Οίκο, αποσύρθηκε από τη δημοπρασία και παραμένει προς φύλαξη στα χέρια των Christie’s αναμένοντας την προσεκτική τεκμηρίωση της προέλευσής του, προκειμένου να κριθεί η περαιτέρω τύχη του.

Οι αρμόδιες Υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ ήδη ετοιμάζουν εμπεριστατωμένη τεκμηρίωση προέλευσης του αντικειμένου, λαμβάνοντας υπόψη τα στοιχεία των ελληνικών διωκτικών αρχών, καθώς και του Χρ. Τσιρογιάννη, αρχαιολόγου–καθηγητή στο Ηνωμένο Βασίλειο.