Τα θεμέλια μιας ακόμη πρωτοβουλίας για ενδυνάμωση της προσπάθειας, ώστε η Ήπειρος να αναδειχθεί περαιτέρω ως πολιτιστικός και τουριστικός προορισμός, τέθηκαν από την Περιφέρεια, με την υπογραφή Μνημονίου αμοιβαίας κατανόησης και συνεργασίας με την Ελληνική Εθνική Επιτροπή για την UNESCO.
Η υπογραφή του Μνημονίου έγινε από τον Περιφερειάρχη Αλέξανδρο Καχριμάνη και την Πρόεδρο της Επιτροπής Μαρία-Αικατερίνη Παπαχριστοπούλου-Τζιτζικώστα, στο πλαίσιο ημερίδας που πραγματοποιήθηκε στα Ιωάννινα, για τα Παγκόσμια Πάρκα UNESCΟ.
Με την υπογραφή του Μνημονίου, όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, θα δοθεί η δυνατότητα συνεργειών και με άλλους εμπλεκόμενους φορείς του Δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα, ενώ θα προωθηθεί η –από κοινού– ανάδειξη των λιγότερων δημοφιλών πολιτιστικών χώρων με ιδιαίτερη πολιτιστική σημασία, καθώς και άλλων αρχαιολογικών χώρων και πολιτιστικών διαδρομών.
Η Πρόεδρος της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO, κα Παπαχριστοπούλου-Τζιτζικώστα, αναφερόμενη στην υπογραφή του Μνημονίου, μεταξύ άλλων, τόνισε: «Η Περιφέρεια Ηπείρου είναι η δεύτερη Περιφέρεια, μετά την Αττική, που υπογράφει μνημόνιο συνεργασίας. Αυτό δημιουργεί προϋποθέσεις τουριστικής ανάπτυξης για την περιοχή, προβολής των μνημείων της, όπως φυσικών, άυλης κληρονομιάς, μνήμες του κόσμου (γραπτά μνημεία), και παράλληλα τα γεωπάρκα. Σήμερα, δημιουργήθηκε μια πρόταση πώς μπορούμε να προωθήσουμε την ιδέα των γεωπάρκων, που από το 2015 αποτελούν μνημεία της UNESCΟ. Στην Ελλάδα έχουν εγγραφεί, μέχρι σήμερα, πέντε γεωπάρκα, εκ των οποίων ένα είναι το Γεωπάρκο Βίκου-Αώου. Σε αυτό το πλαίσιο, θα πρέπει να προβάλλεται το συγκεκριμένο Γεωπάρκο ακόμα και σε εκδηλώσεις, όπως είναι οι εκθέσεις που συμμετέχει η Περιφέρεια, γιατί υπάρχουν λάτρεις των γεωπάρκων που μπορούν να προσέλθουν για να απολαύσουν τη μοναδικότητα αυτών των μνημείων».
Οι προτάσεις της Περιφέρειας αφορούν στα σημαντικότερα μνημεία που υπάρχουν στις τέσσερις περιφερειακές ενότητες και τα οποία πληρούν τους όρους και προϋποθέσεις ένταξης στον κατάλογο της UNESCΟ.
Ο Αλέξανδρος Καχριμάνης, από την πλευρά του, ευχαρίστησε την πρόεδρο της Ελληνικής Επιτροπής για την UNESCΟ για την υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας, το οποίο θα βοηθήσει, όπως τόνισε, στην ένταξη περιοχών της Ηπείρου «που αξίζουν να ενταχθούν, αρχικά στον ελληνικό κατάλογο και στη συνέχεια στο διεθνή κατάλογο της UNESCΟ».
Ειδικότερα, ο κ. Καχριμάνης ανέφερε: «Ήδη μέσα από τις Πολιτιστικές Διαδρομές στα πέντε αρχαία θέατρα της Ηπείρου, κάνουμε μια τεράστια προσπάθεια για να τα αναδείξουμε και, με τη βοήθεια της Επιτροπής της UNESCΟ, θα μας δοθεί η δυνατότητα να προχωρήσουμε τα βήματα για τα θέατρα της Δωδώνης, της Κασσώπης, των Γιτάνων, της Αμβρακίας και της Νικόπολης. Επίσης, προτείνουμε την περιοχή της Νικόπολης, αφού, μέσα από την πρωτοβουλία “Πολιτιστικές Διαδρομές στα Αρχαία Θέατρα”, θα βγει εκτός ο εθνικός δρόμος και θα ενοποιηθεί όλος ο αρχαιολογικός χώρος, αποκτώντας έτσι άλλες διαστάσεις. Το τρίτο που έχουμε προτείνει είναι η περιοχή Ζαγορίου, όπου ήδη είναι ενταγμένο το γεωπάρκο Βίκου-Αώου, καθώς επίσης τα βυζαντινά μνημεία στην Άρτα μαζί με την Αρχαία Αμβρακία».