Το Ίδρυμα Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή οργανώνει γι’ αυτό το καλοκαίρι αναδρομική έκθεση με τίτλο «Η ασίγαστη πλησμονή στο αχανές της αφαίρεσης», με περισσότερα από 115 έργα του διακεκριμένου γλύπτη Γιώργου Ζογγολόπουλου.

Το εικαστικό αφιέρωμα στον Γιώργο Ζογγολόπουλο, η ζωή του οποίου ταυτίστηκε με την τέχνη, είναι μια αναδρομή σε όλες τις κατηγορίες και πτυχές της ολότητας του έργου του. Αν και καθιερώθηκε ως διαπρεπής γλύπτης, υπήρξε παράλληλα και ένας εμπνευσμένος αρχιτέκτονας του μοντέρνου κινήματος καθώς και ένας προικισμένος χειριστής του χρωστήρα και της σχεδιαστικής γραφίδας.

«Αυτό που επιδιώκουμε με την έκθεση είναι να δομήσουμε αυτό το αφιέρωμα με τρόπο συνεκτικό, έτσι ώστε ο επισκέπτης να είναι σε θέση να διανύσει αυτή την εντυπωσιακή πορεία» τόνισε στη συνέντευξη Τύπου για την έκθεση, ο ιστορικός τέχνης και διευθυντής του μουσείου Ιδρύματος Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή, Κυριάκος Κουτσομάλλης, και συμπλήρωσε: «Το να είσαι ανατρεπτικός, όταν οι ανατροπές που προτείνεις είναι εποικοδομητικές είναι αρετή, άλλωστε η τέχνη δεν δέχεται τους μη τολμηρούς και τους διστακτικούς. Η σύγχρονη τέχνη δεν έχει σκοπό να κολακέψει το μάτι, έχει σκοπό να πάει τα πράγματα πέραν του αμφιβληστροειδούς και να βάλει τον αποδέκτη σε έναν βαθύ προβληματισμό».

Η έκθεση δομείται σε τέσσερις ενότητες. Ξεκινάει από την πρώιμη παραστατική περίοδο η οποία χαρακτηρίζεται από μια ρεαλιστική σχεδιαστική δυνατότητα. Η επόμενη ενότητα περιλαμβάνει έργα στα οποία ο καλλιτέχνης επιχειρεί, με υπαινικτικό τρόπο, να περιγράψει το αντικείμενο που τον ενδιαφέρει. Στη συνέχεια παρουσιάζονται οι εγκαταστάσεις και η ένταξή τους στον υπαίθριο χώρο και στο τέλος έχουμε την ύστερη φάση της παντελούς απόρριψης των ρεαλιστικών αναφορών. Την περίοδο δηλαδή των γεωμετρικών ελεύθερων συνθέσεων, των υδροκινητικών και φωτοκινητικών κατασκευών.

«Το να προετοιμάζεις μια έκθεση για τον Ζογγολόπουλο είναι σαν να προετοιμάζεις 101 χρόνια ζωής για απόπλου, για τον απόπλου ενός ταξιδιού που έχει ως επιβάτες τα έργα του Ζογγολόπουλου και πλήρωμα τους συντελεστές της έκθεσης. Η έκθεση πιστεύουμε ότι θα είναι σταθμός και αφετηρία μαζί και για άλλα ταξίδια που θα ακολουθήσουν, σημείωσε ο Άγγελος Μωρέτης, αρχιτέκτονας και διευθυντής του Ιδρύματος Γεωργίου Ζογγολόπουλου.

Από τα 101 χρόνια της φυσικής παρουσίας του στη ζωή ο Γιώργος Ζογγολόπουλος, με ασίγαστη πλησμονή και ακάματη ενέργεια, αφιέρωσε τα εβδομήντα στην τέχνη. Αυτήν, που τον στήριξε να διαβεί το κατώφλι της αθανασίας.

Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης – Ίδρυμα Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή, Χώρα, Άνδρος. Διάρκεια έκθεσης: 19 Ιουνίου – 25 Σεπτεμβρίου.

Ώρες Λειτουργίας: Καθημερινά 11.00-15.00 και 18.00-21.00, Δευτέρα 11.00-15.00. Δευτέρα απόγευμα και Τρίτη κλειστά.