Ανοίγει ο δρόμος για την αξιοποίηση της μαρίνας Πύλου μετά την απόφαση του Κεντρικού Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων να δεχθεί τα περισσότερα από τα αιτήματα του ΤΑΙΠΕΔ, βάζοντας όμως ως όρο τη συνεργασία του ΤΑΙΠΕΔ με το υπουργείο Πολιτισμού για τη σύνταξη και εκπόνηση της πολεοδομικής μελέτης.
Έτσι μετά από αρκετούς μήνες διαφωνιών και καθυστερήσεων, το ΤΑΙΠΕΔ θα μπορέσει να συνεχίσει το project με κάποιες αλλαγές στη χερσαία ζώνη του λιμανιού. Η παρέμβαση προβλέπει πλωτές εξέδρες, ξύλινο επιθαλάσσιο διάδρομο για τη διέλευση του κόσμου και κτίσματα ύψους 7,5 μέτρων με στέγη έως 4,5 μέτρα, με δυνατότητα κάλυψης 30% και συντελεστή δόμησης 0,2.
Ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ Στέργιος Πιτσιόρλας διαβεβαίωσε τα μέλη του συμβουλίου ότι από εδώ και πέρα θα υπάρχει στενή συνεργασία ανάμεσα στο ΤΑΙΠΕΔ και το υπουργείο Πολιτισμού, ώστε να αποφευχθούν καθυστερήσεις όπως συνέβη σε ορισμένα έργα που ήταν σε εξέλιξη.
Ο δήμαρχος Πύλου-Νέστορος Δημήτρης Καφαντάρης, που παρέστη στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων, υποστήριξε ότι η μεγάλη πλειοψηφία των δημοτών θέλει την επένδυση, γεγονός το οποίο βεβαίωσε και ο ξενοδόχος και κάτοικος της περιοχής Δημήτρης Καραλής, ο οποίος τόνισε ότι η παρέμβαση θα πρέπει να είναι ήπια.
Το σχέδιο δεν αποσαφήνισε πώς θα αντιμετωπιστεί η κίνηση των οχημάτων στο λιμάνι και, κυρίως, πώς θα λυθεί το πρόβλημα της απότομης στροφής. Υπήρξαν προτάσεις για δημιουργία αναβατήρα, αλλά δεν είναι σαφές πόσο θα βοηθήσει. Το θέμα της μαρίνας της Πύλου θα απασχολήσει το ΚΑΣ.
Σε σχετική ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων τονίζει ότι «παρακολουθεί από την πρώτη στιγμή το ζήτημα με έκδηλο ενδιαφέρον και με την πεποίθηση πως θα αποτραπεί κάθε προσπάθεια αλλοίωσης του ιστορικού χαρακτήρα της περιοχής και του εξ ολοκλήρου κηρυγμένου ιστορικού τοπίου της ναυμαχίας του Ναυαρίνου».