Πραγματικό στολίδι θα είναι η εκκλησία, κτίσμα του 19ου αιώνα, της μονής του Αποστόλου Ανδρέα στη χερσόνησο της Καρπασίας, στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου, όταν ολοκληρωθούν τα έργα αναστήλωσης. Η εκτίμηση αυτή προκύπτει από πρόσφατη επιτόπια επίσκεψη. Οι εργασίες έχουν μπει στην τελική ευθεία και η ολοκλήρωσή τους αναμένεται τον Αύγουστο ή μέσα στον Σεπτέμβριο. Κρίνεται απαραίτητη μια μικρή καθυστέρηση από το αρχικό χρονοδιάγραμμα στην παράδοση της εκκλησίας για να γίνονται οι Ιερές Ακολουθίες και να τελείται η Θεία Λειτουργία, ώστε όλες οι εργασίες να εκτελεστούν με τρόπο άψογο.
Το παρεκκλήσιο του 15ου αιώνα, κάτω από την εκκλησία του Αποστόλου Ανδρέα, θα επιδιορθωθεί στη β’ φάση της αναστήλωσης του Μοναστηριού.
Το καμπαναριό αποξηλώθηκε, γιατί είχε καταστεί επικίνδυνο, και θα κτιστεί εκ νέου όπως ήταν στην τεχνοτροπία, με πέτρες από τις Κυβίδες της Λεμεσού και ορισμένες από τις παλαιές που μπορούν να χρησιμοποιηθούν. Ο αρχιτέκτονας και αναστηλωτής, Διομήδης Μυριανθέας, ως σύμβουλος της ομάδας του Πανεπιστημίου Πατρών, επιβλέπει την υλοποίηση της μελέτης μαζί με τον μηχανικό του UNDP (Πρόγραμμα Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών), Αλί Τσακλάρ.
Η είσοδος της εκκλησίας έχει αναστηλωθεί με στόχο να μπορέσει να αναδείξει την αρχιτεκτονική. Σύμφωνα με τον κ. Μυριανθέα, το πάτωμα έχει ψηλώσει τόσο έξω όσο και μέσα στον χώρο της εκκλησίας. Έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή του από μάρμαρο, αλλά έχει τοποθετηθεί προσωρινά γύψος για να το προστατεύει μέχρι την ολοκλήρωση των εργασιών και τη συντήρηση του εικονοστασίου.
Η βόρεια πλευρά του μοναστηριού έχει σχεδόν ξανακτιστεί λόγω της κακής κατάστασής του που δεν άφηνε περιθώριο για αναστήλωση. Οι εργασίες στους τοίχους μέσα στην εκκλησία έχουν ολοκληρωθεί και απομένουν να τοποθετηθούν οι πόρτες και τα παράθυρα.
Οι εργασίες στο μπαλκόνι που οδηγεί στα κελιά συνεχίζονται. Σύμφωνα με τον κ. Μυριανθέα, στα ξύλινα μέρη έχει χρησιμοποιηθεί αόρατος, που είναι τοπικό υλικό και έχει συντηρηθεί. Η κατάστασή του, εξήγησε, ήταν πάρα πολύ καλή. Οι μεταλλικές προσθήκες αντικατέστησαν το υλικό που έχει υποστεί τη μεγαλύτερη αλλοίωση. Ο χώρος που βρίσκονταν τα κελιά θα χρησιμοποιηθεί για παρεκκλήσι, γραφείο και αποθήκες. Σύμφωνα με τον κ. Μυριανθέα, ο γυναικωνίτης θα έχει δύο επίπεδα με σκάλα που θα οδηγεί στο ισόγειο του μοναστηριού και τρεις καμάρες που θα τοποθετηθούν κατά μήκος.
Το έργο της αναστήλωσης διεξάγεται σύμφωνα με το σχέδιο του Πανεπιστημίου Πατρών. Περιλαμβάνει τέσσερα στάδια, χρηματοδοτείται από την Εκκλησία της Κύπρου και το Ίδρυμα Διαχείρισης Βακουφίων (ΕΒΚΑΦ) στα κατεχόμενα, που συνεισφέρουν από 2,5 εκατομμύρια ευρώ, ενώ με 25.000 δολάρια θα συμβάλει και η USAID (Αμερικανική Υπηρεσία για τη Διεθνή Ανάπτυξη).