Tα προκαταρκτικά αποτελέσματα της νέας μελέτης των σφραγισμάτων της Κάτω Ζάκρου θα παρουσιάσει η Μαρία Αναστασιάδου σε διάλεξή της, με τίτλο «Οι σφραγιστικές πρακτικές στη μινωική Κάτω Ζάκρο και το ζήτημα της νεοανακτορικής πολιτικής γεωγραφίας», που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 22 Απριλίου 2016, και ώρα 18.30, στο κτίριο της Εν Αθήναις Αρχαιολογικής Εταιρείας (Πανεπιστημίου 22).

Η κα Αναστασιάδου θα προτείνει παράλληλα έναν τρόπο με τον οποίο τα αποτελέσματα αυτά μπορούν να ερμηνευτούν σε σχέση με το θέμα της θέσης της Κάτω Ζάκρου στο υπόλοιπο νησί κατά τη Νεοανακτορική περίοδο.

Αρχικά θα αναλυθούν με λεπτομέρεια οι σφραγιστικές πρακτικές σε μία προσπάθεια να γίνουν κατανοητές οι διαδικασίες που οδήγησαν στη συγκέντρωση του υλικού στα νεοανακτορικά αρχεία της θέσης. Στη συνέχεια τα σφραγίσματα από τη θέση θα χωριστούν σε τρεις κατηγορίες με βάση τα σχήματά τους, τις σφραγιστικές πρακτικές και το είδος των σφραγιστικών επιφανειών που έχουν αποτυπωθεί σε αυτά. Στη πρώτη κατηγορία ανήκουν σφραγίσματα με έντονα τοπικό χαρακτήρα, στη δεύτερη σφραγίσματα τα οποία δεν διαφέρουν από αυτά που έχουν βρεθεί σε άλλες νεοανακτορικές θέσεις και στην τρίτη κομμάτια που συνδυάζουν χαρακτηριστικά από τις δύο προηγούμενες κατηγορίες. Στο τέλος θα γίνει μια προσπάθεια να εξηγηθεί η ύπαρξη των τριών ομάδων σφραγισμάτων στη θέση με βάση θεωρίες που βλέπουν ένα τοπικό και ένα νεοτεριστικό (ξενόφερτο) στοιχείο στον υλικό πολιτισμό της Κάτω Ζάκρου κατά τη  Νεοανακτορική περίοδο.

Η διάλεξη, που θα δοθεί στα ελληνικά και θα συνοδευτεί από Powerpoint με αγγλικές σημειώσεις, πραγματοποιείται στο πλαίσιο των Σεμιναρίων Μινωικής Αρχαιολογίας, τα οποία έχουν στόχο την εξέταση θεμάτων σχετικών με τα τρέχοντα ερευνητικά προβλήματα της μινωικής Αρχαιολογίας και την παρουσίαση καινούργιου υλικού.

Το Σεμινάριο Μινωικής Αρχαιολογίας φιλοξενείται από την Εν Αθήναις Αρχαιολογική Εταιρεία υπό την ευθύνη των εταίρων αρχαιολόγων Έφης Σαπουνά-Σακελλαράκη, Λευτέρη Πλάτωνα και Γιάννη Παπαδάτου, με γραμματέα τον Colin MacDonald.