Τον Ιανουάριο του 2015 έφυγε από τη ζωή η Επίτιμη Διευθύντρια του Νομισματικού Μουσείου, Μάντω Οικονομίδου. Τιμώντας την, το Επιγραφικό και Νομισματικό Μουσείο, σε συνεργασία με τους Φίλους του Νομισματικού Μουσείου, διοργανώνει διεθνή διημερίδα Νομισματικής στις 20 και 21 Απριλίου 2016, αφιερωμένη στη μνήμη της, υπό την αιγίδα της Ελληνικής Προεδρίας. Στόχος της Διημερίδας είναι να τιμηθεί η εξαίρετη και χαρισματική προσωπικότητα της αείμνηστης Μάντως, το πολυσχιδές έργο της και η μεγάλη προσφορά της στη Νομισματική επιστήμη και την Αρχαιολογική Υπηρεσία. Στη διημερίδα θα συμμετέχουν έγκριτοι νομισματολόγοι από όλο τον κόσμο.

Η εναρκτήρια εσπερίδα θα γίνει την Τετάρτη 20 Απριλίου στην εμβληματική αίθουσα των Εσπερίδων του Ιλίου Μελάθρου και θα πλαισιωθεί από μουσική εκδήλωση, όπου θα παρουσιαστεί πρωτότυπη σύνθεση του διεθνούς φήμης μουσικού Φοίβου Βαλαχή σε στίχους της ποιήτριας Κατερίνας Ιωαννίδου και ερμηνεία της Καλλιόπης Βέττα, εμπνευσμένη από την αξέχαστη Μάντω Οικονομίδου. Παράλληλα, θα γίνουν τα αποκαλυπτήρια της προτομής της, έργο της γλύπτριας Αφροδίτης Λίτη, καθηγήτριας της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών.

Οι εργασίες του συμποσίου θα συνεχιστούν την Πέμπτη 21 Απριλίου, στην αίθουσα διαλέξεων της εν Αθήναις Αρχαιολογικής Εταιρείας, της οποίας η Μάντω ήταν επί σειρά ετών μέλος και Αντιπρόεδρος του Διοικητικού της Συμβουλίου.

MANTΩ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΟΥ_ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΔΙΗΜΕΡΙΔΑΣ

Η Μάντω Οικονομίδου

Η Μάντω Καραμεσίνη-Οικονομίδου διορίστηκε Επιμελήτρια Αρχαιοτήτων στο Νομισματικό Μουσείο το 1959, ενώ από το 1964 και για 30 ολόκληρα χρόνια, δηλαδή μέχρι το 1994, διετέλεσε Διευθύντριά του. Το μεγάλο και διεθνώς αναγνωρισμένο επιστημονικό της έργο έτυχε πολλών τιμητικών διακρίσεων από Αρχαιολογικά Ινστιτούτα και Νομισματικές Εταιρείες της Ελλάδας και του εξωτερικού. Η Μάντω Οικονομίδου μετά από μακρόχρονο τιτάνιο αγώνα, ευτύχησε να δει το όραμά της να γίνεται πραγματικότητα. Χάρη στις άοκνες προσπάθειές της το Νομισματικό Μουσείο απέκτησε τη δική του μόνιμη στέγη στο Ιλίου Μέλαθρον, το εμβληματικό νεοκλασικό κτίριο της οδού Πανεπιστημίου, την κατοικία του Ερρίκου Σλήμαν.