Το ιερό του Απόλλωνα στη Δήλο φιλοξένησε εντός του, ήδη από το τέλος του 4ου αιώνα, ένα κτίριο αφιερωμένο στον Απόλλωνα των Δελφών, που αναφέρεται στις επιγραφές υπό το όνομα Πύθιον. Οι επαναλαμβανόμενες αναφορές αυτού του ονόματος στη δηλιακή επιγραφική, όσο και τα δεσμευμένα ποσά για διάφορες εργασίες αναστήλωσης και διαμόρφωσης, μαρτυρούν τη σημασία αυτού του κτιρίου. Ο εντοπισμός του αποτέλεσε χρόνιο πρόβλημα, αλλά σήμερα η θέση του μοιάζει πιθανή· το Πύθιον ταυτίζεται με το ιωνικό κτίριο που χτίστηκε από τους Αθηναίους τον 4ο αι. π.Χ.
Τα ερείπιά του είναι ορατά στα βορειοδυτικά της πεδιάδας του Ιερού του Απόλλωνα και ονομάζονται παραδοσιακά ΟΔ 42 σύμφωνα με τον κωδικό που φέρουν στον Οδηγό της Δήλου των Ph. Bruneau και J. Ducat. Αυτό το οικοδόμημα χαρακτηρίζεται από την κακή κατάσταση διατήρησης των καταλοίπων του. Όμως η ασφαλής απόδοση σε αυτό 200 διάσπαρτων λίθων συμπληρώνει τη γνώση μας για τη μορφή του. Επιπλέον διατηρούνται επτά επιγραφές του 4ου αιώνα από ένα σώμα Αθηναίων αξιωματούχων, οι οποίες μας πληροφορούν για τα διάφορα στάδια της κατασκευής και για κάποιες αρχιτεκτονικές λεπτομέρειες.
Αρκετά πλούσια είναι τα επιγραφικά στοιχεία για το κτίριο υπό το όνομα Πύθιον· αναφέρεται συχνά στους απολογισμούς της διαχείρισης της περιουσίας του Απόλλωνα, από τα τέλη του 4ου αι. έως τα μέσα του 2ου αι. π.Χ. Αυτές οι επιγραφικές μαρτυρίες είναι τα μοναδικά στοιχεία που μπορούν να συγκριθούν με τα αποτελέσματα της αρχιτεκτονικής μελέτης του κτιρίου ΟΔ 42, για να αποδειχθεί ή να διαψευσθεί η ταύτιση των δυο οικοδομημάτων.
Τα αποτελέσματα της αρχιτεκτονικής μελέτης του οικοδομήματος ΟΔ 42 και τα στοιχεία που προσφέρουν οι επιγραφικές πηγές στη γνώση του Πυθίου, για να αποδειχτεί η ταυτότητα των δυο οικοδομημάτων, θα παρουσιάσουν σε διάλεξή τους με τίτλο «Το Πύθιον της Δήλου» η δρ Agnès Febvey (Université de Lorraine) και ο αρχιτέκτονας Jean-Jacques Malmary (CNRS – IRAΑ).
Η διάλεξη εντάσσεται στο πλαίσιο σειράς διαλέξεων με τίτλο «Μαθήματα εμβαθύνσεως στην Ιστορία της Αρχιτεκτονικής», που διοργανώνει το Σπουδαστήριο της Ιστορίας της Αρχιτεκτονικής του ΕΜΠ, και θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 14 Απριλίου 2016, και ώρα 18.30, στη Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών ΕΜΠ (Κτήριο Αβέρωφ, Αμφιθέατρο 8, Πατησίων 42).