Το Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών ΑΠΘ συνεργάζεται, για μια ακόμη φορά, με τη Λεβέντειο Πινακοθήκη, για να παρουσιάσει στην Κύπρο τους συλλέκτες και ευεργέτες της πόλης της Θεσσαλονίκης Αλίκη και Νέστορα Τέλλογλου. Από τον Απρίλιο μέχρι και τις αρχές Σεπτεμβρίου 2016 η Λεβέντειος Πινακοθήκη θα φιλοξενήσει μια έκθεση-αφιερωμένη σε δύο συλλέκτες –το ζεύγος Τέλλογλου– που έδρασαν περίπου την ίδια εποχή όπως και ο Αναστάσιος Γ. Λεβέντης, δημιούργησαν τις δικές τους προσωπικές συλλογές έργων τέχνης και στη συνέχεια τις πρόσφεραν στην ιδιαίτερη τους πατρίδα, τη Θεσσαλονίκη, με την ίδρυση του Τελλόγλειου Ιδρύματος Τεχνών.

Στόχος της έκθεσης είναι να παρουσιάσει μέσα από μια διαφορετική οπτική γωνία τόσο τη συλλογή όσο και το ζεύγος Τέλλογλου που οραματίστηκε την ίδρυση του ομώνυμου Ιδρύματος στη Θεσσαλονίκη. Η Αλίκη Τέλλογλου γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Ήταν το μεγαλύτερο παιδί της οικογένειας του Ναούμ και της Λουκίας Ωρολογά, προσφύγων από την Κωνσταντινούπολη και το Μοναστήρι. Από μικρή διψούσε για το διάβασμα και την τέχνη και όνειρό της ήταν να σπουδάσει αρχιτεκτονική εσωτερικών χώρων, αλλά τελικά εγγράφεται στην Ιατρική Σχολή. Ο Νέστορας Τέλλογλου γεννήθηκε στη Σμύρνη. Η οικογένειά του, έμποροι και τραπεζίτες, υπήρξαν ευεργέτες στον τόπο τους. Μετά τη μικρασιατική καταστροφή, η οικογένεια ήρθε στη Θεσσαλονίκη. Έπειτα από σπουδές στην Ελβετία ο Νέστορας επέστρεψε στη Θεσσαλονίκη όπου ανέπτυξε έντονη επιχειρηματική δραστηριότητα. Η γνωριμία του Νέστορα και της Αλίκης κατέληξε σε γάμο το 1953 και σχεδόν ταυτόχρονα ξεκίνησε η συλλεκτική τους δραστηριότητα.

Η έκθεση περιλαμβάνει έργα τέχνης κυρίως Ελλήνων ζωγράφων που αγόρασαν κατά καιρούς οι δύο συλλέκτες. Ταυτόχρονα, μέσα από προσωπικά τους αντικείμενα και έπιπλα από την οικία Τέλλογλου επιχειρείται να παρουσιαστεί η άγνωστη πλευρά του συλλέκτη, να τονιστεί ο ρόλος του συλλέκτη και ευεργέτη στην κοινωνία και η συμβολή του στους τομείς της πολιτιστικής, εκπαιδευτικής και κοινωνικής της ζωής του περιβάλλοντός τους.

Παράλληλα με την έκθεση προγραμματίζονται εκπαιδευτικά προγράμματα, ειδικές ξεναγήσεις και διαλέξεις.

Διάρκεια έκθεσης: 7 Απριλίου-5 Σεπτεμβρίου 2016.