Τα αετώματα του Παρθενώνα ως ευρηματικές συνθέσεις κορυφαίας οικοδομικής τέχνης, θα αναλύσει σε ομιλία της η Βασιλεία Μανιδάκη (Αρχιτέκτων ΕΜΠ), στο πλαίσιο σειράς διαλέξεων με τίτλο «Μαθήματα εμβαθύνσεως στην Ιστορία της Αρχιτεκτονικής», που διοργανώνει το Σπουδαστήριο της Ιστορίας της Αρχιτεκτονικής του ΕΜΠ.

Τα αετώματα του Παρθενώνα εκτός από εμβληματικά στοιχεία της αρχιτεκτονικής του, αποδεικνύεται ότι είναι και ευρηματικές συνθέσεις κορυφαίας οικοδομικής τέχνης. Η παρατήρηση λεπτομερειών της κατασκευής τους μας εκθέτει σε γριφώδη προβλήματα και μας φανερώνει ευφυείς τεχνικές λύσεις πίσω από την απλότητα της όψης.

Η νέα μελέτη του δυτικού αετώματος αποκαλύπτει τέτοιες δημιουργικές λύσεις χάρη στις οποίες οι αρχαίοι αρχιτέκτονες πέτυχαν εντυπωσιακή απλότητα, και ταυτόχρονα στατική και οικοδομική πληρότητα.

Στη διάλεξη θα παρουσιαστούν στοιχεία για την οικοδομική σύνθεση του δυτικού αετώματος, τα οποία συνεισφέρουν  νέους λίθους στο υπάρχον έργο της επίπονης  «οικοδόμησης»  της κατανόησής μας για τον αρχαίο αρχιτεκτονικό σχεδιασμό.

Θα παρουσιαστούν νεότερες προσεγγίσεις θεμάτων της οικοδομικής σύνθεσης του δυτικού αετώματος που μας  έχει προσφέρει η προγενέστερη έρευνα, κατά κύριο λόγο από τον Αναστάσιο Ορλάνδο.

Τέτοια θέματα είναι:

– Η σημασία των διαστάσεων των αρχιτεκτονικών μελών στην ασφαλή τους ισορροπία και στην εργονομία της κατασκευής.

– Η ερμηνεία εντορμιών και εσοχών στα αρχιτεκτονικά μέλη και η συσχέτισή τους με τον τρόπο τοποθέτησής τους.

– Ο ειδικός τρόπος εισαγωγής των συνδέσμων των ορθοστατών και η «αντικανονική» σειρά τοποθέτησης των λίθων του τυμπάνου.

– Η στήριξη των εναέτιων γλυπτών.

Στόχοι της μελέτης είναι να διαφωτιστούν οι κρίσιμες δομικές λύσεις, οι οποίες υποστήριξαν τη μορφή που τελικά πήρε το αέτωμα, καθώς και να αναδειχθούν πλευρές του σχεδιασμού εκείνης της μοναδικής οικοδομικής σύνθεσης.

Η διάλεξη έχει τίτλο «Η οικοδομική σύνθεση του δυτικού αετώματος του Παρθενώνα» και θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 24 Μαρτίου 2016, και ώρα 18.30, στη Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών ΕΜΠ (Κτήριο Αβέρωφ, Αμφιθέατρο Α008, Πατησίων 42).