Με τίτλο «Παρέα στο Μουσείο» το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης παρουσιάζει ένα νέο πρόγραμμα με δράσεις για άτομα τρίτης ηλικίας και ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες. Το πρόγραμμα «Παρέα στο Μουσείο» περιλαμβάνει:
—To πρόγραμμα «Σοφή Παρέα στο Μουσείο» που χρηματοδοτεί το ΤΙΜΑ Κοινωφελές Ίδρυμα, πραγματοποιείται από το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης σε συνεργασία με το Δήμο Αθηναίων και περιλαμβάνει δωρεάν οργανωμένες επισκέψεις ατόμων τρίτης ηλικίας στο Μουσείο.
—Το πρόγραμμα «Μαζί, Παρέα στο Μουσείο» περιλαμβάνει επισκέψεις και εργαστήρια για άτομα με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, εργαστήρια για γονείς και παιδιά με αναπηρία καθώς και δωρεάν ξεναγήσεις για αστέγους και διαπολιτισμικά σχολεία. Το πρόγραμμα «Μαζί, Παρέα στο Μουσείο» πραγματοποιείται με την υποστήριξη των «Διεθνών Νέων Υποστηρικτών» του Μουσείου.
«Σοφή Παρέα στο Μουσείο»
Το πρόγραμμα «Σοφή Παρέα στο Μουσείο» χρηματοδοτείται από το ΤΙΜΑ Κοινωφελές Ίδρυμα (φιλανθρωπικός οργανισμός που ενισχύει με δωρεές ελληνικούς και ελληνικού ενδιαφέροντος μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς) και πραγματοποιείται από το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης σε συνεργασία με το Δήμο Αθηναίων, με σκοπό να προσεγγίσει τα άτομα της τρίτης ηλικίας. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει δωρεάν οργανωμένες επισκέψεις και ξεναγήσεις στο Μουσείο για τις Λέσχες Φιλίας του Δήμου Αθηναίων.
Το «Σοφή Παρέα στο Μουσείο» ξεκίνησε το Φεβρουάριο του 2016 και προβλέπει 2 επισκέψεις τη βδομάδα, ενώ στόχος του είναι τουλάχιστον 1.500 ηλικιωμένοι από τον Δήμο Αθηναίων να έχουν επισκεφθεί το Μουσείο μέχρι την ολοκλήρωσή του.
Η επίσκεψη για κάθε Λέσχη περιλαμβάνει δωρεάν μεταφορά από και προς τη Λέσχη, καλωσόρισμα στο Cycladic Café του Μουσείου, δωρεάν ξενάγηση από αρχαιολόγο του Μουσείου στις μόνιμες συλλογές του και δυνατότητα επίσκεψης στους υπόλοιπους ορόφους του Μουσείου.
Με στόχο την καλύτερη φιλοξενία ατόμων τρίτης ηλικίας το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης μελετά επίσης μια σειρά από αλλαγές στο κτίριο και στον εξοπλισμό του. Παράλληλα, στο πλαίσιο της δωρεάς του Κοινωφελούς Ιδρύματος ΤΙΜΑ, οργανώθηκε βιωματική εκπαίδευση του προσωπικού του Μουσείου έτσι ώστε να μπορεί να φιλοξενήσει με τον καλύτερο τρόπο την ευαίσθητη αυτή κοινωνική ομάδα. Πρόκειται για μια πρωτοποριακή βιωματική εκπαίδευση προσωπικού σε ελληνικό μουσείο, η οποία πραγματοποιήθηκε από τους ειδικούς γεροντολόγους δρα Δημήτρη Καμπανάρο και δρα Κωστή Προύσκα.
Στόχος του Μουσείου είναι η επέκταση του συγκεκριμένου προγράμματος και σε άλλους δήμους της Αττικής, αλλά και η ενσωμάτωση νέων δράσεων για την τρίτη ηλικία στο μόνιμο προγραμματισμό του.
Πληροφορίες: 210 7228321 (εσωτ. 126).
«Μαζί, Παρέα στο Μουσείο»
Το πρόγραμμα «Μαζί, Παρέα στο Μουσείο» ξεκίνησε το Φεβρουάριο του 2016 και περιλαμβάνει επισκέψεις και εργαστήρια για άτομα με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, εργαστήρια για γονείς και παιδιά με αναπηρία καθώς και δωρεάν ξεναγήσεις για αστέγους και διαπολιτισμικά σχολεία.
—Επισκέψεις και εργαστήρια τέχνης για άτομα με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες: Το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, διοργανώνει δωρεάν επισκέψεις και εργαστήρια τέχνης για άτομα με αυτισμό, διάχυτες αναπτυξιακές διαταραχές, νοητική υστέρηση, κινητικές δυσκολίες, προβλήματα όρασης, κώφωσης και βαρηκοΐας και άλλες ιδιαιτερότητες και αναπηρίες, με στόχο να δώσει τη δυνατότητα σε όλες τις ομάδες παιδιών να επισκεφθούν με δημιουργικό τρόπο ένα μουσείο. Τα εργαστήρια πραγματοποιούνται τόσο στους χώρους του μουσείου όσο και σε χώρους εκτός, από την ειδικό εκπαιδευτικό στη θεραπεία μέσω της τέχνης, Nιόβη Σταυροπούλου.
Σκοπός των προγραμμάτων είναι η επεξεργασία και ενσωμάτωση των εμπειριών των παιδιών μέσα από την τέχνη. Τα εργαστήρια ενθαρρύνουν την επικοινωνία και την κοινωνικοποίηση των παιδιών αλλά και την αισθητηριακή προσαρμογή τους σε νέα ερεθίσματα με τη χρήση διαφορετικών υλικών, μέσω της αφής και της συμμετοχής των χεριών και του σώματος. Βασικός στόχος είναι η ενθάρρυνση κάθε παιδιού να εξωτερικεύσει και να επεξεργαστεί τα διάφορα θέματα που το απασχολούν μέσω της συμβολικής έκφρασης και να τους δώσει νόημα. Παράλληλα η περιήγηση στις συλλογές του μουσείου συμβάλλει στην ευαισθητοποίηση σε σχέση με τα μουσειακά εκθέματα.
Τηλ. κρατήσεων: καθημερινά 10.00-13.00, 210.7239438.
—Εργαστήρια για γονείς και παιδιά με αναπηρία: Το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης πραγματοποιεί επίσης μια σειρά δωρεάν εργαστηρίων με τη συμμετοχή γονέων με τα παιδιά τους που έχουν νοητική αναπηρία, αυτισμό και διάχυτες αναπτυξιακές διαταραχές. Τα εργαστήρια αυτά πραγματοποιούνται από την ειδικό εκπαιδευτικό στην θεραπεία μέσω της τέχνης, Νιόβη Σταυροπούλου.
Το εργαστήριο βασίζεται στη διαδικασία του παιχνιδιού που λειτουργεί απελευθερωτικά, τόσο για τους γονείς όσο και για τα παιδιά. Μέσα στο ασφαλές πλαίσιο του παιχνιδιού με τα διάφορα εικαστικά υλικά και τους μουσικοκινητικούς αυτοσχεδιασμούς, καλλιεργείται η δημιουργικότητα και η έκφραση ενώ χτίζονται σχέσεις εμπιστοσύνης και αποδοχής. Με δραστηριότητες που εμπλέκουν όλες τις αισθήσεις, ενθαρρύνεται η σωματική και συναισθηματική έκφραση, ενώ γονείς και παιδιά έρχονται πιο κοντά μέσα από την κατανόηση των αμοιβαίων αναγκών τους, χωρίς επιθετικότητα και ανταγωνισμό, δοκιμάζοντας νέους τρόπους επικοινωνίας. Η ομαδική δουλειά προωθεί τη συνεργασία βελτιώνοντας έτσι τις σχέσεις των παιδιών με τους συνομηλίκους αλλά και την οικογένειά τους.
Τηλ. κρατήσεων: Καθημερινά 10.00-16.00, 210 7239438.