Την τελευταία αναστήλωση και την αρχιτεκτονική της νότιας πλευράς των Προπυλαίων θα αναλύσει σε ομιλία του ο Τάσος Τανούλας (Δρ Αρχιτέκτονας ΕΜΠ), στο πλαίσιο σειράς διαλέξεων με τίτλο «Μαθήματα εμβαθύνσεως στην Ιστορία της Αρχιτεκτονικής», που διοργανώνει το Σπουδαστήριο της Ιστορίας της Αρχιτεκτονικής του ΕΜΠ.

«Η μορφή της νότιας πτέρυγας των Προπυλαίων είναι  αποτέλεσμα περικοπών στο αρχικό σχέδιο του οικοδομήματος» αναφέρει σχετικά ο κ. Τανούλας. «Για την προσαρμογή στις νέες απαιτήσεις, ο αρχιτέκτων των Προπυλαίων Μνησικλής χρειάστηκε να χειριστεί τις μορφές των αρχιτεκτονικών ρυθμών με μεγάλη εφευρετικότητα και δεξιοτεχνία. Ο νεωτερικός και, θα μπορούσε να πει κανείς, υβριδικός χαρακτήρας της αρχιτεκτονικής της νότιας πτέρυγας, επηρέασε την εξέλιξη της αρχιτεκτονικής στην αρχαιότητα.

»Στον δέκατο πέμπτο αιώνα, οι Φλωρεντινοί Acciaiuoli, τότε κύριοι του δουκάτου των Αθηνών, έκτισαν επάνω στην νότια πτέρυγα τον πύργο που έμεινε γνωστός ως “Φράγκικος Πύργος”, στον οποίο ενσωματώθηκε μέρος των αρχιτεκτονικών μελών του κλασικού οικοδομήματος.

»Μετά την κατεδάφιση του πύργου, το 1875, η πτέρυγα και τα αρχιτεκτονικά μέλη που είχαν ενσωματωθεί στον πύργο μελετήθηκαν από τους R. Bohn, W. Doerpfeld, G. Woods, και W.B. Dinsmoor, χωρίς όμως να δημοσιευθούν εμπεριστατωμένα.

»Το 1946, ο Α. Ορλάνδος άρχισε την αναστήλωση της νότιας πτέρυγας, η οποία όμως διεκόπη το 1960, χωρίς να έχει ολοκληρωθεί παρά ένα μικρό μέρος της προγραμματισμένης επέμβασης.

»Στο πλαίσιο του έργου αποκατάστασης των Προπυλαίων κατά τις τελευταίες τέσσερεις δεκαετίες, ταύτισα και μελέτησα εκ νέου τα κατακείμενα θραύσματα της νότιας πτέρυγας. Η Μελέτη Συμπλήρωσης της Αναστήλωσης στη Νότια Πτέρυγα των Προπυλαίων εγκρίθηκε το 2010 και εφαρμόστηκε από το καλοκαίρι του 2012 έως το καλοκαίρι του 2015» καταλήγει ο κ. Τανούλας.

Η διάλεξη έχει τίτλο «Παρατηρήσεις στην Αρχιτεκτονική της νότιας πλευράς των Προπυλαίων» και θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 10 Μαρτίου 2016, και ώρα 18.30, στη Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών ΕΜΠ (Κτήριο Αβέρωφ, Αμφιθέατρο 8, Πατησίων 42).