Σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μουσικής ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος απένειμε το «Βραβείο Εικαστικών Τεχνών Γιάννης Μόραλης» στον Παναγιώτη Τέτση, ο οποίος όμως εξαιτίας ενός προβλήματος υγείας δεν μπόρεσε να παραβρεθεί. Εκ μέρους του παρέλαβε το βραβείο, που ήταν ένα γλυπτό του Γιάννη Μόραλη, ο γιος του, ο οποίος διάβασε ευχαριστήριο μήνυμα του μεγάλου ζωγράφου που κατέληγε με τη φράση: «Λόγοι υγείας δεν μου επέτρεψαν να παρευρεθώ στη μεγάλη αυτή τιμή. Κρίμα».
«Αξίζουν συγχαρητήρια στο υπουργείο Πολιτισμού και προσωπικά στον υπουργό τον κ. Μπαλτά που θέσπισε αυτό το βραβείο Γιάννη Μόραλη, που απονέμεται για πρώτη φορά και απονέμεται στον ακαδημαϊκό Παναγιώτη Τέτση, τον κορυφαίο εν ζωή εκπρόσωπο των εικαστικών τεχνών στην Ελλάδα. Σκέφτομαι πως αν ζούσε ο Γιάννης Μόραλης, σίγουρα το βραβείο αυτό θα το απένειμε στον Παναγιώτη Τέτση. Ο Παναγιώτης Τέτσης είναι ό,τι ο Οδυσσέας Ελύτης στην ποίηση» είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος.
Ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Αριστείδης Μπαλτάς αφού ευχήθηκε γρήγορα περαστικά στον Παναγιώτη Τέτση τόνισε ότι η στιγμή είναι πολύ σημαντική για τέσσερις λόγους. «Διότι βραβεύεται ο Παναγιώτης Τέτσης, πραγματοποιείται μια εκδήλωση που σηματοδοτεί το έτος Μόραλη, θεσμοθετήθηκε ένα βραβείο που έλειπε, καθώς εικαστικό βραβείο δεν υπήρχε ως σήμερα και επίσης ότι η τελετή πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μουσικής, που πέρασε στη δικαιοδοσία του δημοσίου».
Για το έργο του Υδραίου ζωγράφου που κατάφερε να τιθασεύσει το ελληνικό φως που εξαϋλώνει τα χρώματα, μίλησε η ομότιμη καθηγήτρια της Ιστορίας της Τέχνης στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών και διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα η οποία τον χαρακτήρισε ως τον τελευταίο προσωπογράφο της ελληνικής φύσης. «Αλήθεια ποιος μπορεί να φανταστεί την ιστορία της νεοελληνικής ζωγραφικής χωρίς την παρουσία του Τέτση; Η συνολική εικόνα της σύγχρονης ελληνικής ζωγραφικής θα έχανε ακαριαία τους υψηλότατους τόνους της και κυρίως αυτόν το μεταδοτικό παλμό, αυτό τον ακαταμάχητο οίστρο, το ιαματικό αίσθημα ζωτικής ευφορίας και ψυχικής υγείας που αποπνέουν τα έργα του Υδραίου δημιουργού» σημείωσε η κα Πλάκα. Πρόσθεσε ότι ο Παναγιώτης Τέτσης κληροδότησε 210 έργα του στην Εθνική Πινακοθήκη και επέτρεψε να διαθέσουν το 20% αυτών προκειμένου να αγοράσουν άλλα έργα τέχνης. Προς τιμήν του στη νέα Εθνική Πινακοθήκη θα φιλοξενείται το έργο του «Λαϊκή Αγορά» στην κεντρική αίθουσα, που φέρει το όνομά του.