Το όραμα του Άγγελου Σικελιανού για τη δημιουργία ενός πνευματικού κέντρου στους Δελφούς, όπου θα προωθούσε την επαφή όλων των πνευματικών ανθρώπων της εποχής, θα αναλύσει σε ομιλία του ο Kώστας Τσιαμπάος (Λέκτορας ΕΜΠ), στο πλαίσιο σειράς διαλέξεων με τίτλο «Μαθήματα εμβαθύνσεως στην Ιστορία της Αρχιτεκτονικής», που διοργανώνει το Σπουδαστήριο της Ιστορίας της Αρχιτεκτονικής του ΕΜΠ.

Το «Δελφικό Κέντρο» ήταν ένα όραµα του Άγγελου Σικελιανού για τη δηµιουργία ενός πνευµατικού κέντρου στους Δελφούς, το οποίο θα προωθούσε την επαφή των επιστηµόνων, των καλλιτεχνών και των πνευµατικών ανθρώπων όλων των χωρών. Αυτό το όραµα που ανέλαβε να σχεδιάσει ο Δηµήτρης Πικιώνης, δίνοντας του τελικά µια µορφή που παρέπεµπε σε έναν αρχαίο οικισμό, µας µιλάει για τη σχέση µοντερνισµού και αρχαιότητας και ειδικότερα για το πώς η αρχαιότητα επαναφέρεται συνειδητά στο προσκήνιο τη µοντέρνα εποχή ως ένα διαχρονικό αισθητικό πρότυπο.

Το «Δελφικό Κέντρο», ως µία κοινότητα του Μεσοπολέµου που βαδίζει προς το µέλλον κοιτάζοντας πάντα πίσω της, εκφράζει ακριβώς αυτό το όραµα: ενός ιδεατού µέλλοντος, το οποίο πηγάζει από ένα εξιδανικευµένο µυθικό παρελθόν.

Αυτό το όραµα του Σικελιανού έµεινε όµως στα χαρτιά. Στο παρελθόν. Στα πολλά σχετικά κείµενα που έγραψε µε πάθος ο ίδιος ο ποιητής, αλλά και στα αρκετά σκίτσα που µας άφησε ο Δηµήτρης Πικιώνης. Έτσι, το «Δελφικό Κέντρο» έχει µείνει πλέον στη συνείδησή µας ως µια ουτοπία του ελληνικού µεσοπολεµικού µοντερνισµού.

Η διάλεξη έχει τίτλο «Η Δελφική Ουτοπία» και θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2016, και ώρα 18.30, στη Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών ΕΜΠ (Κτήριο Αβέρωφ, Αμφιθέατρο Α8, Πατησίων 42).