Με μια εκδήλωση αφιερωμένη σε έναν από τους «πυλώνες» της σύγχρονης ιστορίας μας, τη βιομηχανική κληρονομιά, ανοίγει τη Δευτέρα 29 Φεβρουαρίου 2016 (στις 19.30), στη «Βίλα Στέλλα», ο κύκλος των σεμιναρίων-συζητήσεων που διοργανώνει ο «Άλλος Τόπος Επικοινωνίας και Πολιτισμού» προκειμένου να συγκροτηθούν και να εκπαιδευτούν ομάδες προφορικής ιστορίας για την «αποτύπωση της μνήμης» στο Ηράκλειο Αττικής.
Στην εκδήλωση-αφιέρωμα για τη σχέση «προφορικής ιστορίας και βιομηχανικής αρχαιολογίας» θα μιλήσουν η ιστορικός-βιομηχανική αρχαιολόγος Μαρία Μαυροειδή, με θέμα «Ανασυνθέτοντας τη μνήμη της εργασίας, των τεχνικών και της βιομηχανίας», και η αρχαιολόγος Όλγα Δακουρά-Βογιατζόγλου, με θέμα τη «Βιομηχανική Κληρονομιά της Νέας Ιωνίας και των περιχώρων της».
Η βιομηχανική κληρονομιά ενδιαφέρει και την πόλη του Ηρακλείου Αττικής καθώς σε αυτές τις βιομηχανίες, γειτονικές ή στις παρυφές της πόλης, εργάστηκαν πολλοί κάτοικοι, όπως και στα «Λιγνιτωρυχεία Καλογρέζης – Ν. Ηρακλείου», που αποτέλεσαν αντικείμενο προηγούμενων αφιερωμάτων του «Άλλου Τόπου Επικοινωνίας και Πολιτισμού».
Η αρχαιολόγος και συγγραφέας Όλγα Δακουρά-Βογιατζόγλου (συνυπογράφει την έκδοση «Η βιομηχανική κληρονομιά της Νέας Ιωνίας», ΕΤΒΑ, 2002), αναφερόμενη στη Νέα Ιωνία και την ευρύτερη περιοχή της (Νέα Χαλκηδόνα, Νέα Φιλαδέλφεια, Νέο Ηράκλειο) σημειώνει: «Εμφαίνεται στον ιστορικό βιομηχανικό χάρτη της χώρας να κρατά τα σκήπτρα της Κλωστοϋφαντουργίας για πάνω από πενήντα χρόνια. Το “τέλος των γιγάντων” για την περιοχή μας είναι γεγονός αμετάκλητο. Η ανάδειξη, όμως, αυτής της βιομηχανικής κληρονομιάς που γιγαντώθηκε με την προσφορά των προσφύγων και κράτησε τα σκήπτρα της Κλωστοϋφαντουργίας στον Ελλαδικό χώρο για μισό αιώνα, έχει αποδειχτεί από πλείστα παραδείγματα ότι είναι καθήκον των τοπικών αρχόντων και απαίτηση της κοινωνίας για ιστορική αυτογνωσία».
Ένα μικρό λιθαράκι προς αυτή την κατεύθυνση της ιστορικής αυτογνωσίας φιλοδοξεί να βάλει και ο «Άλλος Τόπος Επικοινωνίας και Πολιτισμού», συγκροτώντας ομάδες εργασίας προφορικής ιστορίας. Για τη μύηση και εκπαίδευση των μελών των ομάδων στην προφορική ιστορία θα ακολουθήσουν τρεις διαλέξεις-συζητήσεις με τη Μαρία Μαυροειδή, που θα πραγματοποιηθούν τις Δευτέρες του Μαρτίου 2016 (7, 21 και 28), πάντα στις 19.30, στη «Βίλα Στέλλα» (Γαλήνης και Σοφίας δίπλα στη γραμμή του ΗΣΑΠ).
Συγκεκριμένα θα αναπτυχθούν οι ακόλουθες θεματικές:
-«Προφορική ιστορία: οι καταβολές και η πορεία της έως σήμερα. Η προφορική μαρτυρία ως πηγή της ιστορίας. Οι θεματικές της προφορικής ιστορίας (εργασία, φύλο, καθημερινότητα, πόλη, αποκλεισμός κ.λπ.)», τη Δευτέρα 7 Μαρτίου 2016.
-«Περί μεθόδου: Από τη συγκρότηση του δείγματος και του ερωτηματολογίου, στην ίδια τη συνέντευξη και την επεξεργασία της», τη Δευτέρα 21 Μαρτίου 2016.
-«Παραδείγματα-εφαρμογές: Αρχεία προφορικών μαρτυριών (Βιομηχανικό Μουσείο Ερμούπολης, Αρχείο προφορικών Μαρτυριών ΔΕΗ, Ομάδες Προφορικής Ιστορίας κ. ά.)», τη Δευτέρα 28 Μαρτίου 2016.
Πληροφορίες-δηλώσεις συμμετοχής: allostopos@gmail.com και Άλλος Τόπος Επικοινωνίας και Πολιτισμού