Τις άγνωστες μελέτες τριών δεκαετιών για οικισμούς διαφόρων μεγεθών σε Σουηδία, Γερμανία, Πακιστάν και Ελλάδα –με μικρότερη εκείνη της Ολυμπίας του καθηγητή Ιωάννη Δεσποτόπουλου, θα αναλύσει σε ομιλία του ο Τηλέμαχος Ανδριανόπουλος (Λέκτορας ΕΜΠ), στο πλαίσιο σειράς διαλέξεων με τίτλο «Μαθήματα εμβαθύνσεως στην Ιστορία της Αρχιτεκτονικής», που διοργανώνει το Σπουδαστήριο της Ιστορίας της Αρχιτεκτονικής του ΕΜΠ.

Το 1932, λίγο πριν την διεξαγωγή του 4ου CIAM, ένας σεισμός καταστρέφει ολοσχερώς τον οικισμό της Ιερισσού. Το σχέδιο της νέας πόλης αποτελεί τη μόνη εφαρμοσμένη πολεοδομική μελέτη του Ι. Δεσποτόπουλου, ο οποίος σε συνέχεια των όσων υποστηρίζει στην «Πολεοδομική» με την ευκαιρία του συνεδρίου της Αθήνας ολοκληρώνει το 1944 ένα εκτενές κείμενο-μανιφέστο για την ανασυγκρότηση της χώρας, με τίτλο «O Οικισμός».

Η ενεργή συμμετοχή του στην ΕΠΑΝ «Επιστήμη-Ανοικοδόμηση» καθώς και στο περιοδικό «Ανταίος» αφιερωμένο στην ανοικοδόμηση διακόπτεται λόγω της απόλυσής του από το ΕΜΠ το 1946 και του εκπατρισμού του στη Σουηδία.

Η πρώτη πολεοδομική μελέτη που αναλαμβάνει εκεί είναι για την πόλη Skellefteå, ενώ στο τέλος της δεκαετίας επεξεργάζεται μία σειρά προσχεδίων για έναν πολεοδομικό οργανισμό 3.000.000 κατοίκων: την πρωτεύουσα του Πακιστάν, Καράτσι.

Η μελέτη αυτή αποτελεί τη σχεδιαστική μορφοποίηση των θεωρητικών θέσεων που βρίσκονται πίσω από την αναμόρφωση του πλέγματος Ascoral, την οποία προτείνει στο προσυνέδριο του 9ου CIAM στην Sigtuna, το 1952, ως «Χάρτα των Αθηνών ΙΙ». Το 1961, λίγο μετά τη διάλυση των CIAM από το Team X, τρεις από τις ομάδες του αλλά και ο Δεσποτόπουλος συμμετέχουν στον πολεοδομικό διαγωνισμό για την πόλη Steilshoop, στο Αμβούργο.

Η διάλεξη έχει τίτλο «Η άλλη Χάρτα: Πολεοδομικές μελέτες του Ιωάννη Δεσποτόπουλου» και θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2016, και ώρα 18.00, στη Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών ΕΜΠ (Κτήριο Αβέρωφ, Αμφιθέατρο Α008, Πατησίων 42).