Εξειδικευμένα εκπαιδευτικά προγράμματα για μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, βάσει των αξόνων στους οποίους δραστηριοποιείται (Άυλη πολιτιστική κληρονομιά, Δημιουργική πόλη, Μνήμη/Ιστορία, Παραγωγική ιστορία, Πολιτισμός και Περιβάλλον), παρέχει το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ).
Στο κτίριο του ΠΙΟΠ
—Θεατρικό παιχνίδι «Το ελατάκι που δεν του άρεσαν τα φύλλα του». Απευθύνεται σε μαθητές προσχολικής και πρώτης σχολικής ηλικίας (Νηπιαγωγείο-Γ’ Δημοτικού). Στόχος του προγράμματος είναι η καλύτερη γνωριμία με τον εαυτό μας και τους άλλους μέσω της κίνησης, της έκφρασης και του παιχνιδιού.
—Η μόδα και τα σύμβολά της. Απευθύνεται σε μαθητές δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Αφορά στη γνωριμία με τη μόδα διαχρονικά και τη «μύηση» στην έννοια του συμβόλου των ενδυμάτων.
—Το σπίτι. Μια ιστορία από τα παλιά. Απευθύνεται σε μαθητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Με αφορμή τους διαφορετικούς τύπους κατοικίας ανάλογα με την εποχή και τα οικοδομικά υλικά, γίνεται συζήτηση για τύπους σπιτιών διαχρονικά μέσω της προβολής οπτικοακουστικού υλικού και το πρόγραμμα κλείνει με την κατασκευή μακέτας.
—Παίζοντας… τότε και τώρα. Απευθύνεται σε μαθητές Δ’-Στ’ Δημοτικού και, τροποποιημένο, σε μαθητές Α’ Γυμνασίου. Αποσκοπεί στη γνωριμία των μαθητών με τα παιχνίδια που έπαιζαν τα παιδιά στην αρχαιότητα και, συγκεκριμένα, στην κλασική εποχή. Κατ’ αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνεται η εξοικείωσή τους με το πολιτισμικό περιβάλλον της Αθήνας του 5ου αιώνα π.Χ.
—Εφήβων ιστορίες. Απευθύνεται σε μαθητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Με βάση τις κατευθύνσεις του πρωτοπόρου δασκάλου Τζιάνι Ροντάρι σχετικά με τις λέξεις και τους συνειρμούς, επισημαίνουμε τα «δομικά συστατικά» των ιστοριών του Ρώσου θεωρητικού, Βλαδίμηρου Προπ, και οι συμμετέχοντες, χωρισμένοι σε ομάδες, δημιουργούν τη δική τους ιστορία.
—Με αφορμή τα πουλιά. Απευθύνεται σε μαθητές κυρίως Γ’ Γυμνασίου και Λυκείου. Οι Όρνιθες γίνονται αφορμή για γνωριμία με το αρχαίο θέατρο, μέσα από προβολές οπτικοακουστικού υλικού από διαφορετικές παραστάσεις των Ορνίθων, με έμφαση στην ιστορική παράσταση του Θεάτρου Τέχνης. Το πρόγραμμα ολοκληρώνεται με ζωγραφική ή και κατασκευή σκηνογραφικών στοιχείων, από μέρη της κωμωδίας που τα παιδιά επιλέγουν.
—Τα παιδικά χρόνια άλλοτε και τώρα. Απευθύνεται σε μαθητές Δ’-Στ’ Δημοτικού. Μέσα από πλούσιο υλικό, οι μαθητές διαμορφώνουν μία διαφορετική ιδέα για την πόλη της Αθήνας αλλά και τη ζωή των παιδιών που μεγάλωσαν σε αυτή τον 20ό αιώνα.
—Φωτογραφίζοντας το ιστορικό κέντρο της πόλης. Απευθύνεται σε μαθητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει φωτογραφική εξόρμηση στην περιοχή της Πλάκας, συζήτηση πάνω σε τεχνικές λήψεων, όπως σύνθεση, καδράρισμα, θέση λήψης, βάθος πεδίου, καθώς και κριτική σε φωτογραφίες των παιδιών και διορθώσεις σε τεχνικά ή αισθητικά λάθη.
—Μαθήματα ψηφιδωτού. Απευθύνεται σε μαθητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, οι οποίοι μαθαίνουν μυστικά της τέχνης και της τεχνικής του ψηφιδωτού.
—Ματιές στην πόλη μας. Απευθύνεται σε μαθητές Γ’ Γυμνασίου και Λυκείου. Στόχος του προγράμματος είναι η γνωριμία με την πόλη ως αστικό περιβάλλον.
—Ζώα και φυτά… αλλιώς. Απευθύνεται σε μαθητές προσχολικής και πρώτης σχολικής ηλικίας (Νηπιαγωγείο-Γ’ Δημοτικού). Μέσα από τα βιβλία των εκδόσεων του ΠΙΟΠ τα παιδιά ανακαλύπτουν την πλούσια πανίδα στην περιοχή της Στυμφαλίας.
—Ζωγραφίζοντας τα ποιήματα. Απευθύνεται σε μαθητές Γ’-Στ’ Δημοτικού. Τα παιδιά ανακαλύπτουν αριστουργήματα της ιαπωνικής ποίησης (χαϊκού), αλλά και άλλα, σύγχρονα, εμπνευσμένα από αυτή τη φόρμα, τα οποία καλούνται να εικονογραφήσουν.
—Ο Ηρακλής και οι Στυμφαλίδες όρνιθες. Απευθύνεται, κυρίως, σε μαθητές Γ’ Δημοτικού. Τα παιδιά γνωρίζουν τον αγαπημένο ήρωα της μυθολογίας και τους άθλους του με δημιουργικό τρόπο.
—Πόλεις και λογοτεχνία. Απευθύνεται σε μαθητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει επιλεγμένα αποσπάσματα από κείμενα της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας, ποιήματα και πεζά, τα οποία προβάλλονται σε παρουσίαση, συνοδευόμενα από σχετικό οπτικοακουστικό υλικό και καταλήγει σε προαιρετική άσκηση δημιουργικής γραφής.
Το κτίριο του ΠΙΟΠ βρίσκεται στην οδό Αγγ. Γέροντα 6, στην Πλάκα. Πληροφορίες-δηλώσεις συμμετοχής στο τηλέφωνο: 210 3256927.
Στο Ιστορικό Αρχείο
—Μια μέρα στο Ιστορικό Αρχείο. Απευθύνεται σε μαθητές της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Οι μαθητές εξοικειώνονται με τις ιστορικές πηγές, τη μνήμη, την ιστορία και τον ρόλο των αρχειακών φορέων.
Το Ιστορικό Αρχείο του ΠΙΟΠ βρίσκεται στην οδό Δωρίδος 2 και Λεωφ. Ειρήνης 14, στον Ταύρο. Πληροφορίες-δηλώσεις συμμετοχής στο τηλέφωνο: 210 3418051.
Στη Βιβλιοθήκη του ΠΙΟΠ
—Μικροί βιβλιοθηκονόμοι εν δράσει. Απευθύνεται σε μαθητές πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Οι μαθητές εξοικειώνονται με τις λειτουργίες χρήσης μιας Βιβλιοθήκης και τις βασικές αρχές της Βιβλιοθηκονομίας, μέσα από ένα ομαδικό παιχνίδι γνώσεων και αναζητήσεων.
—Τα παιδικά βιβλία του ΠΙΟΠ ζωντανεύουν στη Βιβλιοθήκη. Απευθύνεται σε μαθητές πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Τα παιδικά βιβλία των Εκδόσεων ΠΙΟΠ «ζωντανεύουν» και τα παιδιά ανακαλύπτουν τους θησαυρούς που κρύβουν στις σελίδες τους.
Η Βιβλιοθήκη του ΠΙΟΠ βρίσκεται στην οδό Σαλαμίνος 72-74 στην Καλλιθέα. Πληροφορίες-δηλώσεις συμμετοχής στο τηλέφωνο: 210 3739552.
Όλα τα προγράμματα προσφέρονται δωρεάν και είναι εγκεκριμένα από το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων. Για τη διεξαγωγή τους, προηγείται τηλεφωνική συνεννόηση και ακολουθεί αίτηση προς το ΠΙΟΠ (piop@piraeusbank.gr).