Τον αποχαρακτηρισμό του κτιρίου της Χυμοφίξ στη Σπάρτη ως διατηρητέου από το υπουργείο Πολιτισμού έθεσε εκ νέου ο περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης σε συνέντευξη Τύπου στη Σπάρτη, ως προαπαιτούμενο για την προκήρυξη διεθνούς αρχιτεκτονικού διαγωνισμού, για τη δημιουργία του νέου αρχαιολογικού μουσείου στην πόλη.

Ο κ. Τατούλης υπογράμμισε για πολλοστή φορά ότι το κτίριο εντός του οικοπέδου που πρόκειται να ανεγερθεί το αρχαιολογικό μουσείο δεν είναι κτίριο του αρχιτέκτονα Ζενέτου και πως αυτό έχει τεκμηριωθεί – ενώ τόνισε πως «αυτή η πλάνη πρέπει να διορθωθεί», αναφορικά με το χαρακτηρισμό του ως διατηρητέου κτιρίου.

Ο περιφερειάρχης, κάνοντας συνολική επισκόπηση του θέματος, μίλησε για τη μακρά ιστορία του οικοπέδου, ενώ αναφέρθηκε και στην προσφορά του Ιδρύματος Νιάρχου που απωλέσθη την προηγούμενη δεκαετία. Αναφέρθηκε ακόμη στη νέα κτιριολογική μελέτη, για την οποία, λόγω των αρχαιολογικών ευρημάτων που έχουν αυξηθεί κατά 25% τα τελευταία χρόνια σε σχέση με τις προηγούμενες δεκαετίες, είπε ότι «ζητήσαμε την αναπροσαρμογή του κτιριολογικού στα 9.500 τετραγωνικά και η έγκριση του νέου κτιριολογικού έγινε πανηγυρικά και μάλιστα η απόφαση αναφέρει περίπου 11.000 τετραγωνικά μέτρα».

«Αντιλαμβάνεσθε ότι με την καινούργια κτιριολογική μελέτη, ο χώρος που θα πρέπει να καταλάβει το αρχαιολογικό μουσείο είναι σχεδόν διπλάσιος από την αρχική σκέψη. Επιμένουμε συνεπώς ότι θα πρέπει να πάρει απόφαση το υπουργείο Πολιτισμού και ο κ. υπουργός, πάνω στο θέμα του αποχαρακτηρισμού του κτιρίου αυτού, γιατί αποτελεί μια μεγάλη δουλεία που θα πρέπει να αντιμετωπιστεί» ανέφερε ο κ. Τατούλης. «Η παραμονή αυτού του κτιρίου επιβαρύνει την όλη κατασκευή του νέου μουσείου κατά πέντε εκατομμύρια ευρώ, δημιουργώντας συνάμα και τεχνικά προβλήματα» συμπλήρωσε.

Τέλος, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου υπογράμμισε ότι ο προϋπολογισμός αυτού του μουσείου δεν είναι προϋπολογισμός των πέντε-δέκα εκατομμυρίων, αγγίζει τουλάχιστον τα σαράντα εκατομμύρια. «Υπάρχει ως απαραίτητη προϋπόθεση ο αποχαρακτηρισμός του κτιρίου αυτού και τίθεται από όλες τις πλευρές για να μπορέσουμε να επιτύχουμε τον τελικό στόχο» ανέφερε.