«Είναι γνωστό ότι η μινωική θρησκεία επηρεάστηκε αρκετά από την αιγυπτιακή κατά τη δεύτερη χιλιετία π.Χ. Πώς όμως φανταζόμαστε τη ροή της εικονογραφίας από την Αίγυπτο στην Κρήτη; Ποιοι ήταν οι διαμεσολαβητές: Τουρίστες; Έμποροι; Περιπλανώμενοι γόητες και ιερείς; Όλα αυτά είναι μάλλον απίθανα, και εν πάση περιπτώσει δεν εξηγούν πώς εμπεδώθηκαν έννοιες όπως το ΑΝΚ στην τοπική παράδοση» αναφέρει η Ναννώ Μαρινάτου, σχετικά με το θέμα της διάλεξης που θα δώσει την Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2015, και ώρα 18.30, στο πλαίσιο του Μινωικού Σεμιναρίου.

Στη διάλεξή της, που έχει τίτλο «Σχήματα ευρείας συνεργασίας: Αίγυπτος και Κρήτη κατά τη δεύτερη χιλιετία», η κα Μαρινάτου θα προτείνει ότι «ο πιο πιθανός φορέας διαχυσης ιδεών και εικόνων ήταν οι προσωπικές σχέσεις μεταξύ βασιλέων της Αιγύπτου και μινωικής Κρήτης, και ότι το ανάκτορο της Κνωσού ήταν υπεύθυνο για τη διάδοση της θρησκείας στην περιφέρεια. Μάλιστα, σε πολλές περιπτώσεις αυτό θα εξυπηρετούσε και πολιτική σκοπιμότητα», επισημαίνει.

Η κα Μαρινάτου θα εξετάσει τρία στοιχεία:

Την ακμή των σχέσεων κατά τη 12η δυναστεία (ΜΜ Ι-ΙΙ) τότε που γίνεται και η μεγάλη διάδοση αιγυπτιακών ιδεογραμμάτων και εννοιών, καθώς και μια δεύτερη ακμή που παρατηρείται κατά την 18η δυναστεία (ΜΜΙΙΙΒ-ΥΜ ΙΙ), η οποία και τεκμηριώνεται με την Τελλ ελ Ντ’άμπα.

Τις αιγυπτιακές μορφές και ιδέες τις οποίες επεξεργάζονται στην Κρήτη, όχι μόνο εικονογραφικά αλλά και νοητικά, λόγιοι των ανακτόρων, και οι οποίες διαχέονται στο λαό μέσω τελετών και εορτών. Καταλυτικό ρόλο, σύμφωνα με την κα Μαρινάτου, θα έπαιζαν τα μικρά ανάκτορα και επαύλεις όπως η Ζώμινθος, οι Αρχάνες, ο Γαλατάς, το Νίρου Χάνι, κ.λπ.

Τέλος, τη θεωρία του Μ.Ρ. Nilsson για την ύπαρξη μια πρωτόγονης θεάς του τύπου της Μητέρας-Γης, που σύμφωνα με την ομιλήτρια χρειάζεται ριζική αναθεώρηση, καθώς υποστηρίζει ότι περισσότερο δίκιο είχε ο Έβανς που τόνισε τα πολλαπλά αιγυπτιακά στοιχεία της μινωικής θρησκείας.

Η διάλεξη, που θα δοθεί στα ελληνικά και θα ακολουθήσει δίγλωσση συζήτηση, θα πραγματοποιηθεί στο κτίριο της Αρχαιολογικής Εταιρείας (Πανεπιστημίου 22, Αθήνα).