Ο δρ Κωνσταντίνος Νικολέντζος, Προϊστάμενος του Τμήματος Συλλογής Προϊστορικών, Αιγυπτιακών, Κυπριακών και Ανατολικών Αρχαιοτήτων του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, θα επιχειρήσει να επανεξετάσει παλαιές και νέες ανασκαφές και να ανασυστήσει την κοινωνική συγκρότηση της Ύστερης Εποχής του Χαλκού στην Αρχαία Ολυμπία και την ευρύτερη περιοχή σε διάλεξή του στο πλαίσιο του Μυκηναϊκού Σεμιναρίου.
Η 2η συνάντηση του Μυκηναϊκού Σεμιναρίου για τη φετινή περίοδο θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 2015, στις 19:00, στο Αμφιθέατρο «Αντώνης Τρίτσης» (Πνευματικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων, Ακαδημίας 50).
Όπως αναφέρει ο κ. Νικολέντζος σχετικά με το θέμα της διάλεξής του: «Η Ολυμπία έχει ταυτιστεί στην σκέψη των ειδικών επιστημόνων αλλά και του μέσου ανθρώπου με τη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων, την Αφή της Ολυμπιακής Φλόγας, το Αρχαίο Στάδιο και τα εντυπωσιακά λατρευτικά ή κοσμικού χαρακτήρα μνημεία, που ανηγέρθησαν σε διάφορες ιστορικές περιόδους.
»Ελάχιστοι είναι εκείνοι που γνωρίζουν την προϊστορία της Ολυμπίας και της ευρύτερης περιοχής της και τούτο είναι φυσιολογικό, καθώς επί δεκαετίες παρέμενε ανεξερεύνητη και εν πολλοίς άγνωστη και καλά κρυμμένη στα βάθη της ηλειακής γης. Τα όποια ευρήματα παρέμεναν αδημοσίευτα στις αποθήκες του Αρχαιολογικού Μουσείου Ολυμπίας, ενώ κάποια “γεύση” μπορούσε να αποκτήσει ο επισκέπτης της περιοχής περιηγούμενος τις αίθουσες του Μουσείου.
»Τις τελευταίες δεκαετίες Έλληνες και Γερμανοί επιστήμονες, μέσα από τις ανασκαφικές έρευνες, αλλά και τη δημοσίευση παλαιότερου και νεότερου υλικού, έρχονται να φωτίσουν τις προϊστορικές περιόδους κατοίκησης της περιοχής της Αρχαίας Ολυμπίας. Άλλωστε το ερώτημα της συνέχειας ή της α-συνέχειας της κατοίκησης ενός τόσο σημαντικού Ιερού, όπως αυτού της Ολυμπίας, είναι πάντα επίκαιρο και ελκυστικό, τόσο για τους ειδικούς όσο και για τον καθημερινό άνθρωπο».
Το Μυκηναϊκό Σεμινάριο διοργανώνουν οι: Νάγια Πολυχρονάκου-Σγουρίτσα, Ιφιγένεια Τουρναβίτου, Αιμιλία Μπάνου.