Τετράδια Μουσειολογίας 10 (2015), εκδ. Καλειδοσκόπιο, 72 σελ. ISSN: 1790-0980
Κυκλοφόρησε το 10ο τεύχος της περιοδικής έκδοσης Τετράδια Μουσειολογίας, του πρώτου έντυπου περιοδικού μουσειολογίας στην Ελλάδα. Εκδίδεται με την επιστημονική επιμέλεια ομάδας μουσειολόγων, τελεί υπό την αιγίδα του ελληνικού τμήματος του Διεθνούς Συμβουλίου Μουσείων (ICOM) και καλύπτει ένα σημαντικό κενό στο χώρο των μουσειολογικών περιοδικών εντύπων στη χώρα μας.
Το 10ο τεύχος έχει ευρεία θεματολογία. Στην ενότητα «Άρθρα» την ύλη ανοίγει ένα κείμενο του Σάκη Χατζηγώγα, που ουσιαστικά συνεχίζει τη συζήτηση για τα μουσεία επιστήμης και τεχνολογίας που ξεκίνησε στο 9ο τεύχος. Αντλώντας από μια γόνιμη και πολυετή ενασχόληση με τη δημιουργία μουσείων τεχνολογίας στη χώρα μας, ο κ. Χατζηγώγας επιχειρεί (μέσα από τη χρήση συγκεκριμένων παραδειγμάτων) να καταδείξει τη βαρύνουσα σημασία που έχει η ενδελεχής τεκμηρίωση και η έρευνα του ιστορικού εξοπλισμού βιομηχανικών χώρων και μνημείων στην πορεία της μουσειακής ανάδειξής τους. Η γνώση που προκύπτει από την τεκμηρίωση και την ιστορική έρευνα του μηχανολογικού εξοπλισμού στα μνημεία του τεχνολογικού πολιτισμού, υποστηρίζει ο συγγραφέας, είναι πολύτιμο εργαλείο, που δεν αφορά μόνο τους «ειδικούς». Αποτελεί βασικό στοιχείο της διεπιστημονικής προσέγγισης, που είναι απαραίτητη, όταν θέλουμε να διαμορφώσουμε ολοκληρωμένη εικόνα σχετικά με την πιθανή αποκατάσταση ή τη νέα χρήση του βιομηχανικού μνημείου.
Περιεχόμενα
Άρθρα
— «Η τεκμηρίωση και η έρευνα του ιστορικού εξοπλισμού ως βασικός παράγοντας για τη μουσειακή ανάδειξη βιομηχανικών μνημείων» (Σάκης Χατζηγώγας).
— «Τέχνη – Ιστορία – Ιδεολογία: Τα Μουσεία Τέχνης του Βερολίνου μετά το 1989» (Αλέξανδρος Τενεκετζής και Λευτέρης Σπύρου).
— «Αρχαιολογικά μουσεία Νικόπολης. Ένας αιώνας μουσειακής πρακτικής» ( Έλενα Κατερίνη).
— «Ο μουσειοπαιδαγωγικός λόγος στα έντυπα των αρχαιολογικών εκπαιδευτικών προγραμμάτων. Εθνικές και έμφυλες αφηγήσεις» (Όλγα Σακαλή).
Μελέτες περίπτωσης
— Η έκθεση «Imagining the Balkans. Ταυτότητες και Μνήμη στον μακρύ 19ο αιώνα. Ένα εκθεσιακό πείραμα διεθνούς συνεργασίας γύρω από ευαίσθητες εθνικές διηγήσεις (Φίλιππος Μαζαράκης Αινιάν).
— Σύγχρονη μουσειολογική θεωρία και πράξη. Η «Bibliotheka: Οπτική ακριβείας» του Κύριλλου Σαρρή στο Μουσείο Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών (Αφροδίτη Κούρια).
Θέματα μουσειακής πρακτικής
— Κυριακές στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού. Εκπαιδευτικές δραστηριότητες για γονείς και παιδιά (Εύα Φουρλίγκα)
Βιβλιοκρισίες/Συνέδρια
— Τζώνος, Π. 2013, Μουσείο και Μουσειακή έκθεση. Θεωρία και πρακτική, Θεσσαλονίκη, Εντευκτήριο (Ερατώ Κουτσουδάκη).
— Περί μουσείων και άλλων εικονικών πραγματικοτήτων του πολιτισμού μας. Κανιάρη, Α. 2013, Το μουσείο ως χώρος της ιστορίας της τέχνης (Νίκη Λοϊζίδη).
— Can museums play? Συνέδριο ΝΕΜΟ (Μάρω Αλεξάκη).