Η συμβολική σημασία του διπλού πελέκεως στη μινωική Κρήτη αποτελεί το θέμα διάλεξης που θα δώσει η Helene Whittaker (Department of Historical Studies, University of Gothenburg) την Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου 2015, και ώρα 19:00, στο Σουηδικό Ινστιτούτο Αθηνών (Μητσαίων 9, σταθμός μετρό Ακρόπολη).
Στην ομιλία της η Helene Whittaker αρχικά θα αναφερθεί σε ποικίλες προταθείσες ερμηνείες και στη συνέχεια θα επικεντρωθεί στη συσχέτιση διπλών πελέκεων και βοοειδών, όπως αυτή εντοπίζεται σε πληθώρα αναπαραστάσεων.
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά: «Πολύ συχνά, απεικονίζεται μόνο το κεφάλι του ζώου και, ειδικότερα, δίδεται έμφαση στα κέρατα. Τα εικονογραφικά στοιχεία φαίνεται να υποδηλώνουν ότι υπήρχε μια ιδιαίτερη σχέση ανάμεσα στον διπλό πέλεκυ και τα κέρατα των βοοειδών. Η χρήση των διαφόρων τύπων πελέκεων για τη σχηματική απεικόνιση των κεράτων των βοοειδών ήταν, κατά τους προϊστορικούς χρόνους, ευρέως διαδεδομένη στην ανατολική Αφρική, καθώς επίσης και την Αίγυπτο. Η συγκεκριμένη πρακτική φαίνεται πως εντοπίζεται και στην Κρήτη κατά την Εποχή του Χαλκού και σχετίζεται με την κατανόηση της συμβολικής σημασίας του διπλού πελέκεως».
Η διάλεξη εντάσσεται στο πλαίσιο των Αιγαιακών Διαλέξεων που διοργανώνει ο «Αιγεύς – Εταιρεία Αιγαιακής Προϊστορίας» σε συνεργασία με το Σουηδικό Ινστιτούτο Αθηνών.