Πεζοπορικές διαδρομές που συνδυάζουν τη φύση με τον πολιτισμό αναδείχτηκαν στο δήμο Βορείων Τζουμέρκων, μέσα από τη υλοποίηση του Ευρωπαϊκού Προγράμματος και της δράσης «Πεζοπορία για τον Πολιτισμό». Οι 4 διαδρομές καλύπτουν το μεγαλύτερο μέρος του δήμου, όπου ο επισκέπτης μπορεί να συναντήσει κατά μήκος τους διάφορα πολιτιστικά κέντρα ή εκδηλώσεις.
Η πρώτη είναι από το χωριό Ελληνικό προς τη Μονή Τσούκας. Πρόκειται για μία «εικαστική διαδρομή» που ξεκινά από το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης «Θεόδωρος Παπαγιάννης», που στεγάζεται στο παλιό πέτρινο σχολείο του χωριού και φιλοξενεί έργα του σπουδαίου γλύπτη, τα οποία «μιλάνε» για το ψωμί, για τον ευεργέτη, τον ξενιτεμένο, τον πνευματικό άνθρωπο, τους μαστόρους, το βοσκό, τον γεωργό, την πολύπαθη Ηπειρώτισσα μάνα και τέλος για τη μάθηση. Στο Μουσείο έχει προβλεφθεί και ένας ειδικός χώρος για να μπορούν να πραγματοποιούν δράσεις τα παιδιά με τις οικογένειες ή με τα σχολεία τους.
Η Ιερά Μονή της Τσούκας είναι ένα ιστορικό μοναστήρι που χτίστηκε τον 12ο αιώνα στην κορυφή ενός βράχου πάνω στην χαράδρα του ποταμού Άραχθου. Σύμφωνα με την παράδοση, εκεί είχε βρεθεί η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας.
Η δεύτερη διαδρομή είναι από το Μουσείο Βυζαντινών Εικόνων Μονής Βύλιζας Ματσουκίου προς το ομώνυμο μοναστήρι του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, το οποίο είναι κτισμένο μέσα σε ένα άγριο φυσικό τοπίο, πάνω από το Ματσουκιώτικο ποτάμι. Στο καθολικό του μοναστηριού με τις πέτρινες καμάρες υπάρχουν αξιόλογες εικόνες και τοιχογραφίες, ενώ για τον επισκέπτη λειτουργεί και ξενώνας. Στο Μουσείο, που βρίσκεται σε αίθουσα του Δημοτικού Σχολείου του γειτονικού χωριού Ματσούκι, ανάμεσα στα εκθέματα υπάρχουν παλιές εικόνες που έχουν συντηρηθεί, ένα μοναδικό χειρόγραφο που διασώθηκε μετά την καταστροφή της πλούσιας βιβλιοθήκης του μοναστηριού (1893), καθώς και διάφορα παλαίτυπα.
Μονή Κηπίνας – Καλαρρύτες – Συρράκο είναι η τρίτη διαδρομή ανάμεσα στις «αετοφωλιές» των Τζουμέρκων, τους παραδοσιακούς οικισμούς που αποτελούν μνημεία αρχιτεκτονικής. Η Μονή Κηπίνας κτίστηκε το 1212 από έναν καλόγερο μέσα σε έναν απόκρημνο βράχο και είναι αφιερωμένη στην Κοιμήση της Θεοτόκου. Είναι, ίσως, το μοναδικό μοναστήρι στην Ήπειρο όπου η θέα του προκαλεί δέος. Στα δύο χωριά υπάρχουν σπουδαίες λαογραφικές συλλογές και ειδικά στους Καλλαρρύτες λειτουργεί εργαστήρι και έκθεση αργυροτεχνίας.
Η 4η διαδρομή ξεκινάει από το Σπήλαιο «Ανεμότρυπα» Πραμάντων και καταλήγει στην οικία του Γιώργου Πολύζου, στον οικισμό Τσόπελα. Στην οικία Πολύζου, ο επισκέπτης μπορεί να παρακολουθήσει πώς κατασκευάζει τα μουσικά όργανα ή τα κοσμήματά του και –αν θέλει– μπορεί και να συμμετάσχει σε αυτό. Την καλοκαιρινή περίοδο, στα Πράμαντα, οι περιπατητές μπορούν να παρακολουθήσουν θεατρικά δρώμενα από την ομάδα «Βορείως».
Ο δήμος Βόρειων Τζουμέρκων συμμετείχε στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα «Πολιτισμός», μέσω της δράσης «Πεζοπορία για τον Πολιτισμό», που υλοποιήθηκε με εταίρους το Γραφείο Περιβάλλοντος της Κορσικής και το Νησιωτικό Συμβούλιο της Μαγιόρκα.
Η δράση «Πεζοπορία για τον Πολιτισμό» είχε ως στόχο τη σύνδεση μνημείων και πολιτιστικής κληρονομιάς με τον τουρισμό. Κατά την παρουσίαση του έργου, ο δήμαρχος Βορείων Τζουμερκων Γιάννης Σεντελές τόνισε μεταξύ άλλων:
«Μέσα από αυτή τη δράση αποκτήσαμε μια πολύ μεγάλη εμπειρία από τις επισκέψεις που κάναμε στους χώρους των εταίρων μας στην Ευρώπη, οι οποίοι είναι αρκετά πιο μπροστά από εμάς στο να αξιοποιούν κάθε τι το οποίο έχουν και να το συνδυάζουν με την ιστορία τους, με την παράδοσή τους, με τον πολιτισμό τους. Στόχος μας είναι να επεκτείνουμε το πρόγραμμα αυτό και πέρα από τη λήξη της δράσης, μόνοι μας πια, μέσα από την εμπειρία που αποκτήσαμε».