«Αρχαιολογία και εθνικό παρελθόν στο Πανεπιστήμιο Αθηνών (1837-1932)» είναι ο τίτλος διάλεξης που θα δώσει ο Βαγγέλης Καραμανωλάκης, Επίκουρος Kαθηγητής Ιστορίας, Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας στο ΕΚΠΑ, σήμερα, Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 2015 και ώρα 18:30 στο κτήριο του Ιστορικού Αρχείου της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας (Ψαρομηλίγκου 22, Θησείο).

Όπως αναφέρει σχετικά ο κ. Καραμανωλάκης: «Από την ίδρυση του Πανεπιστημίου της Αθήνας (1837), η αρχαιολογία αποτέλεσε ένα από τα κύρια γνωστικά αντικείμενα της Φιλοσοφικής Σχολής. Σε συνδυασμό με τη φιλολογία, τη φιλοσοφία και ιδιαίτερα την ιστορία διαμόρφωσαν μια κοινή εικόνα για το εθνικό παρελθόν, ιεραρχημένη και αξιολογική».

Η ανακοίνωση θα επικεντρωθεί στη διδασκαλία της αρχαιολογίας, στα πρόσωπα, στα μαθήματα, στις μεθοδολογία της έρευνας, στην ακαδημαϊκή της φυσιογνωμία, όπως ορίστηκε από την κυριαρχία της κλασικής αρχαιότητας και την ορμητική είσοδο του Βυζαντίου στον 20ό αιώνα. Ανασκαφές, εκδρομές, επισκέψεις σε μουσεία και μνημεία, η λατρεία της αυτοψίας και του εμπειρισμού, αποτελούν κομμάτια του προς διερεύνηση παζλ των αρχαιολογικών σπουδών.

«Σε μια εποχή σημαντικών ανακατατάξεων και αλλαγών εδαφικών συνόρων, η αρχαιολογία, ο θεωρητικός της εξοπλισμός και κυρίως η σκαπάνη της κλήθηκαν να υπερασπιστούν τα εθνικά δίκαια, ενισχύοντας τα ιδεολογήματα για το ελληνικό έθνος, το παρελθόν του και κυρίως την προβολή τους στο παρόν και στο μέλλον» επισημαίνει ο κ. Καραμανωλάκης.

Τη διάλεξη διοργανώνει ο Σύλλογος Φίλων του Ιστορικού Αρχείου της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας.