Η ερμηνεία των πλούσιων και απαιτητικών αρχαιολογικών δεδομένων των Κυκλάδων της Πρώιμης Εποχής του Χαλκού ωφελείται από μια ευρύτερη συγκριτική οπτική. Κατά παράδοση μια τέτοια σύγκριση σχετίζεται με τη γύρω περιοχή μέσω της εξερεύνησης της πορείας των Κυκλάδων σε αντιπαραβολή με εκείνην της σύγχρονής τους Κρήτης ή των πέριξ ηπειρωτικών περιοχών του Αιγαίου.

«Η Μεσόγειος και οι Κυκλάδες της Πρώιμης Εποχής του Χαλκού: Μια συγκριτική προσέγγιση» είναι ο τίτλος διάλεξης του Cyprian Broodbank, Καθηγητή Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Cambridge στην έδρα Disney, που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 10 Νοεμβρίου 2015 και ώρα 19.00, στο πλαίσιο του Κυκλαδικού Σεμιναρίου της Αρχαιολογικής Εταιρείας που διοργανώνει η Μαρίζα Μαρθάρη.

Όπως αναφέρει σχετικά ο Cyprian Broodbank: «Πριν από μερικά χρόνια προτάθηκε μια εναλλακτική νησιωτική αρχαιολογική οπτική, η οποία εξέταζε το πώς μια σύγκριση ανάμεσα στις Κυκλάδες και νησιωτικά συμπλέγματα σε άλλα μέρη του κόσμου μπορούσε να ρίξει νέο ερμηνευτικό φως στον Κυκλαδικό υλικό πολιτισμό και τη διαμόρφωση του. Και οι δύο αυτές οπτικές παραμένουν επίκαιρες σήμερα. Η παρούσα όμως ανακοίνωση παρουσιάζει ένα νέο συγκριτικό, και συνάμα σχετικό, διευρυμένο ιστορικό πλαίσιο, εκείνο της Μεσογειακής λεκάνης συνολικά. Εξετάζει την πρώιμη κοινωνική και πολιτιστική δυναμική των Κυκλάδων σε σχέση με εκείνην την ευρύτερης κλειστής θαλάσσιας περιοχής της Μεσογείου, επισημαίνοντας ομοιότητες που συχνά χάνονται στις λεπτομέρειες, ενώ δείχνει πώς οι αλλαγές στις Κυκλάδες μοιάζουν συχνά με εκείνες που είναι ορατές σε ένα πολύ ευρύτερο πεδίο.

Η ομιλία θα πραγματοποιηθεί στο κτήριο της Εν Αθήναις Αρχαιολογικής Εταιρείας (Πανεπιστημίου 22, Αθήνα).