Με διάλεξη του Γ. Απέργη με τίτλο «Ερμηνεία μονογραμμάτων και συμβόλων σε “Αλεξάνδρους”», εγκαινιάζεται τη Δευτέρα 2 Νοεμβρίου 2015, και ώρα 19:00, ο φετινός κύκλος των Νομισματικών Συναντήσεων, που είναι αφιερωμένος στη μνήμη της Μάντως Οικονομίδου.
Οι Νομισματικές Συναντήσεις συνδιοργανώνονται από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, τη Βελγική Σχολή Αθηνών και τη Γαλλική Σχολή Αθηνών, με σκοπό την προβολή της δυναμικής της νομισματικής έρευνας στην Ελλάδα, τονίζοντας τους δεσμούς που συνδέουν τη νομισματική με τις συγγενείς επιστήμες της ιστορίας και της αρχαιολογίας.
Όλο το φάσμα των προσεγγίσεων και όλες οι διαθέσιμες πηγές που σχετίζονται με τη νομισματική αποτελούν πεδία ενδιαφέροντος για τις Συναντήσεις: τεχνικές μέθοδοι, μετρολογία, εικονογραφία, νομισματική και οικονομική ιστορία. Το χρονολογικό πλαίσιο καλύπτει την περίοδο από τη γέννηση του νομίσματος έως και το τέλος της Βυζαντινής περιόδου.
Οι Έλληνες και ξένοι ομιλητές καλούνται να παρουσιάσουν τα αποτελέσματα των νεότερων ερευνών τους, καθώς επίσης και σημαντικά πρόσφατα ευρήματα στο πλαίσιο ωριαίας διάλεξης, την οποία ακολουθεί διάλογος με το κοινό.
Οι Συναντήσεις λαμβάνουν χώρα μία φορά τον μήνα σε αίθουσα του κτηρίου του Παλαιού Πανεπιστημίου (Θόλου 5, Πλάκα), την οποία παραχωρεί το Μουσείο Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Το πρόγραμμα των συναντήσεων
Δευτέρα 2/11/2015: Γ. Απέργης (University College London), «Ερμηνεία μονογραμμάτων και συμβόλων σε “Αλεξάνδρους”».
Δευτέρα 23/11/2015: Ε. Καραμανωλάκης (Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών), «Ο Νίκος Σβορώνος, το Πανεπιστήμιο Αθηνών και η γέννηση της σύγχρονης νομισματικής στην Ελλάδα».
Δευτέρα 14/12/2015: Ε. Μάρκου (Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών), «Κύπριος Χαρακτήρ. Ένα ερευνητικό πρόγραμμα για την ιστορία, την αρχαιολογία και τη νομισματική της αρχαίας Κύπρου».
Δευτέρα 18/1/2016: Σ. Ψωμά (Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών), «Τα αργυρά νομίσματα αβέβαιου νομισματοκοπείου της Θράκης, ένα επιτάφιο επίγραμμα από την Αθήνα και μια σημείωση για τον ελληνικό αποικισμό».
Δευτέρα 8/2/2016: Χ. Παπαγεωργιάδου (Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών), «Οι ρωμαίες αυτοκράτειρες και η επίσημη προπαγάνδα».
Δευτέρα 22/2/2016: J. Olivier (Bibliothèque Nationale de France – Cabinet des médailles), «Archè et Chrèmata. Les monnaies d’or et d’argent des Ptolémées au IIe siècle av. J.-C. (c. 204-80 av. J.-C.)».
Δευτέρα 7/3/2016: Ε.Μ. Λιάντα (Αρχαιολογικό τμήμα Μετρό Θεσσαλονίκης), «Η μαρτυρία δύο “θησαυρών” άσπρων τραχέων από κράμα (bill.) του 13ου αιώνα από τη Θεσσαλονίκη».
Δευτέρα 11/4/2016: J-M. Doyen (Université Libre de Bruxelles – Université Lille 3), «La numismatique “quantitative” (1960-2016): une science nouvelle?».
Δευτέρα 16/5/2016: Π.Π. Ιωσήφ (Βελγική Σχολή Αθηνών – Université de Liège), «Σελευκιδικά νομίσματα από θησαυρούς και ανασκαφές: μια νέα μέθοδος προσέγγισής τους».