Δημιουργικά εργαστήρια και ενδιαφέρουσες διαλέξεις για το ενήλικο κοινό ξεκινούν τον Οκτώβριο στο Μουσείο Μπενάκη. Στόχος η επαφή με την Τέχνη και την Ιστορία, πάντα μέσα από τις ανεξάντλητες αφορμές που προσφέρουν οι μουσειακές συλλογές.
Αναλυτικά θα πραγματοποιηθούν τα εξής εργαστήρια:
— «Η τεχνική της Βυζαντινής Αγιογραφίας. Φορητή εικόνα»: σειρά 12 τρίωρων μαθημάτων. Λειτουργούν με τη μορφή εργαστηρίου και έχουν ως στόχο την επαφή του κοινού με την τεχνική της βυζαντινής αγιογραφίας σε μια μονοπρόσωπη φορητή εικόνα (προετοιμασία ξύλου, ανθίβολο, χρύσωμα, ζωγραφική με αυγοτέμπερα).
Περισσότερες πληροφορίες εδώ.
— «Κόσμημα: Μεταλλοπλασία»: σειρά 12 τρίωρων μαθημάτων. Λειτουργούν με τη μορφή εργαστηρίου και απευθύνονται στους ήδη μυημένους στην τεχνική του κοσμήματος. Στόχος του εργαστηρίου είναι η αναβίωση των τεχνικών που εμφανίστηκαν εδώ και 5.000 χρόνια και σαν παράδοση επέζησαν δημιουργικά, έως τον 20ό αιώνα. Θα διδαχτούν οι τεχνικές της Προσθετικής, Αφαιρετικής και Χύτευσης. Τα μαθήματα θα ξεκινήσουν από τις πρώτες ύλες έως το τελικό φινίρισμα του κοσμήματος.
Περισσότερες πληροφορίες εδώ.
— «Ξεκλειδώνοντας τα ιερά γράμματα των αρχαίων Αιγυπτίων»: οκτώ συναντήσεις που ρίχνουν φως στα μυστικά της αρχαίας γραφής των Αιγυπτίων. Οι υπέροχες τοιχογραφίες στους τάφους των φαραώ και των αξιωματούχων στην Κοιλάδα των Βασιλέων και αλλού, είναι στην πραγματικότητα εικόνες συνοδευόμενες από τις επεξηγηματικές λεζάντες τους. Οι Αιγύπτιοι μπροστά στο φόβο του κενού κάλυπταν με εικόνες-γραφές τις επιφάνειες κι έτσι διατύπωναν τις ιστορίες τους. Στη διάρκεια των μαθημάτων θα προσεγγίσουμε θεωρητικά και έμπρακτα τα ιερογράμματα, τη γοητευτική γλώσσα ενός αρχαίου πολιτισμού που προετοίμαζε με αγάπη, με πίστη και κυρίως χωρίς φόβο το «ταξίδι» στην αιωνιότητα.
Περισσότερες πληροφορίες εδώ.
— «Το σώμα στη Σύγχρονη Τέχνη»: Με αφετηρία τις κυρίαρχες τάσεις της σύγχρονης τέχνης, το σεμινάριο επεκτείνεται σε αισθητικές και κριτικές θεωρίες και ταυτόχρονα στους παράγοντες που δρουν καθοριστικά σήμερα στη διαμόρφωση των έργων τέχνης. Οι συμμετέχοντες θα διερευνήσουν τον πλουραλισμό των ρευμάτων, τις διάφορες θεωρητικές απόψεις και τις επικρατέστερες θεματολογίες, ενώ παράλληλα θα δοκιμάσουν και οι ίδιοι να εκφραστούν. Για τον σκοπό αυτό, θα παρουσιαστεί και θα προταθεί μια πολυμορφία θεμάτων, εκφραστικών μέσων και μεθόδων. Η ενασχόληση με τη δυναμική επαναφορά του σώματος, ακόμη και στις μη αναμενόμενες προεκτάσεις της, αποκαλύπτει τη σύγκλιση κι αλληλεπίδραση τέχνης, επιστήμης και φιλοσοφικού στοχασμού.
Κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου θα παρευρεθούν επισκέπτες, οι οποίοι, με τις ειδικές τους γνώσεις θα δώσουν τη δυνατότητα να διερευνηθούν και συνεπώς να κατανοηθούν τα θέματα που αναλύονται. Περισσότερες πληροφορίες εδώ.
— «Λατινική Καλλιγραφία»: Η σειρά αυτή των 12 μαθημάτων με τη μορφή εργαστηρίου έχει σκοπό να εξοικειώσει τους συμμετέχοντες με κάποιες από τις πιο γνωστές γραφές της λατινικής καλλιγραφίας: αρχίζοντας με τη ρωμαϊκή κεφαλαιογράμματη και τη rustica των τοιχογραφιών της Πομπηίας, το εργαστήριο θα περάσει στην onciale των μοναστηριών του 4ου αι. μ.Χ., την αναγεννησιακή chanceliere και τη γοτθική fractura του 16ου αιώνα για να ολοκληρώσει με την πλέον διαδεδομένη και πρόσφατη anglaise, αναλύοντας παράλληλα την εξέλιξη της τεχνικής, των υλικών και των εργαλείων της και αποσκοπώντας σε ένα σύγχρονο εικαστικό αποτέλεσμα.
Περισσότερες πληροφορίες εδώ.
— «Δημιουργία χαρτιού με φυτικές ίνες»: Πώς γίνεται ένα φύλλο χαρτιού; Τι σημαίνει ανακύκλωση; Πώς παλιά άχρηστα χαρτιά αλλά και διάφορες ίνες μπορούν να έχουν μια δεύτερη ζωή; Πώς μπορούμε να αποτυπώσουμε σχήματα σ΄ ένα καινούργιο φύλλο; Αυτά και άλλα πολλά θα εξηγηθούν και θα δοκιμαστούν σε αυτό το σεμινάριο με την κατασκευή πολλαπλών ειδών χαρτιού από ίνες ανακυκλώσιμων χαρτιών και από διαφορετικά φυτά. Οι συμμετέχοντες θα δημιουργήσουν μόνοι τους το προσωπικό τους σημειωματάριο για ένα καινούργιο φθινοπωρινό ξεκίνημα.
Περισσότερες πληροφορίες εδώ.
Εγγραφές από Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου 2015.
Πληροφορίες-Κρατήσεις: Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων, τηλ. 210 3671067-69, Δευτέρα-Πέμπτη 10.00-15.00.