Το Συμβούλιο της Επικρατείας, με απόφασή του, δεν επέτρεψε την κατεδάφιση του νεοκλασικού κτιρίου στο στρατόπεδο Μαθιουδάκη, στην πόλη της Καστοριάς, όπου έχει προγραμματιστεί να ανεγερθεί το κτίριο της Αστυνομικής Διεύθυνσης Καστοριάς.

Ειδικότερα, στο ΣτΕ είχε προσφύγει πολιτιστικό Σωματείο της Καστοριάς και ζητούσε να ακυρωθούν: α) η από 29.3.2013 απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Παιδείας με την οποία δεν χαρακτηρίστηκε μνημείο το πρώην στρατόπεδο Μαθιουδάκη, β) η απόφαση έγκρισης, η οποία έχει εκδοθεί στο όνομα του Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων (ΟΣΚ), για την κατεδάφιση του επίμαχου κτιρίου και γ) η άδεια δόμησης που έχει εκδοθεί από τον ΟΣΚ για την κατασκευή του νέου κτιρίου της Αστυνομικής Διεύθυνσης Καστοριάς.

Οι δικαστές αφού ερμήνευσαν τις διατάξεις του άρθρου 24 του Συντάγματος για την προστασία του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος, τη διεθνή σύμβαση της Γρανάδας για την προστασία της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς της Ευρώπης και την ελληνική νομοθεσία, επισημαίνουν ότι δεν επιτρέπονται επεμβάσεις στα στοιχεία της πολιτιστικής κληρονομιάς, οι οποίες συνεπάγονται την καταστροφή, την αλλοίωση ή την με οποιονδήποτε τρόπο υποβάθμισή τους.

Παράλληλα, το ΣτΕ αναφέρει ότι διεθνείς και ελληνικές νομοθετικές επιταγές επιβάλλουν να διατηρούνται τα στοιχεία της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Σημειώνεται ότι στη δικαστική απόφαση αναφέρεται πως η Ελληνική Αστυνομία ζήτησε να μη χαρακτηριστεί το στρατόπεδο Μαθιουδάκη ως μνημείο, προκειμένου να μπορούν να ξεκινήσουν απρόσκοπτα οι διαδικασίες ανέγερσης του Αστυνομικού μεγάρου Καστοριάς, με δανειοδότηση.

Το Ε’ Τμήμα του ΣτΕ έκανε δεκτή την προσφυγή του πολιτιστικού Σωματείου και ακύρωσε τις επίμαχες αποφάσεις που επέτρεπαν την κατεδάφιση του επίμαχου κτιρίου και την ανέγερση του νέου, ενώ οι δικαστές επέστρεψαν την υπόθεση στον υπουργείο Παιδείας για «νέα νόμιμη κρίση».

Τέλος, το ΣτΕ δεν επέτρεψε την κατεδάφιση, καθώς έκρινε ότι ο ΕΣΚ δεν έχει αρμοδιότητα αξιοποίησης δημοσίων εκτάσεων για τη στέγαση δημοσίων υπηρεσιών, αλλά ούτε μπορεί να εκδίδονται οικοδομικές άδειες στο όνομά του για το σκοπό αυτό.