Τα αντίγραφα των «Μαγεμένων» ή «Incantadas», των θρυλικών μνημείων της Θεσσαλονίκης, βρίσκονται πλέον στη Θεσσαλονίκη. Η πρωτοβουλία της ΔΕΘ, ενόψει της επετειακής 80ής της διοργάνωσης, ολοκληρώθηκε τελικά με επιτυχία. Τα πιστά αντίγραφα των «Καλοκυράδων της αγοράς», που φιλοτεχνήθηκαν στα εργαστήρια του μουσείου του Λούβρου, τοποθετούνται ήδη στο περίπτερο «3».
Μετά την έκθεσή τους στο κοινό (χωρίς ειδικό-πρόσθετο εισιτήριο) στη διάρκεια της ΔΕΘ, τα αντίγραφα των «Μαγεμένων», που είναι κατασκευασμένα από ειδικό ανθεκτικό υλικό και στις εξωτερικές καιρικές συνθήκες, θα εκτίθενται σε εξωτερικό σημείο της πόλης που θα επιλεγεί από την αρχαιολογική υπηρεσία σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο και το Δήμο της πόλης.
«Επιδίωξή μας είναι η μαγεία και η λαμπρότητα των Μαγεμένων να “τυλίξουν” την 80η ΔΕΘ, δίνοντάς της παράλληλα έναν συμβολισμό ελπίδας, αισιοδοξίας και σύνδεσης με το ιστορικό μας παρελθόν» τόνισε στη διάρκεια της επίσημης παρουσίασης του ολοκληρωμένου πλέον εγχειρήματος ο πρόεδρος της ΔΕΘ-Hellexpo, Τάσος Τζήκας.
«Τα μνημεία και ο πολιτισμός είναι υπόθεση όλων μας. Τα μνημεία –έστω και σε αντίγραφα– βοηθούν να συνδέσουμε την ιστορία τη δική μας, εμάς τους ίδιους τους σύγχρονους Έλληνες και τις επερχόμενες γενιές με την ιστορία. Είναι ένα κομμάτι χαμένης ιστορίας αυτά τα αγάλματα που επιστρέφουν στην πόλη», τόνισε ο αναπληρωτής προϊστάμενος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Θεσσαλονίκης, Σταμάτης Χονδρογιάννης, ο οποίος έχει και την ευθύνη της μουσειογραφικής παρουσίασης των αντιγράφων στη διάρκεια της ΔΕΘ.
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με πιθανή μελλοντική διεκδίκηση των πρωτοτύπων των «Μαγεμένων» από το Μουσείο του Λούβρου όπου φυλάσσονται, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης άδραξε την ευκαιρία προκειμένου να επανέλθει στο πάγιο αίτημα του Δήμου για την αξιοποίηση των υπαρχόντων κλασικών, ρωμαϊκών και κυρίως βυζαντινών μνημείων που βρίσκονται (αναξιοποίητα) στη Θεσσαλονίκη.
«Προτού προχωρήσουμε σε αναζήτηση και διεκδίκηση των κλεμμένων, ας αναδείξουμε τα ήδη υπάρχοντα και εγκαταλελειμμένα. Τα μνημεία δεν είναι νεκρό σώμα. Ανήκουν σε όλους και θα πρεπε να ενταχθούν στο πολιτιστικό προφίλ της πόλης», τόνισε ο κ. Μπουτάρης, αναφερόμενος στη σχεδιαζόμενη ανάπτυξη του πολιτιστικού άξονα των αρχαιοτήτων του σταθμού Βενιζέλου του μετρό, της Παναγίας Χαλκέων, του Αλκαζάρ και ευρύτερα της Ρωμαϊκής αγοράς ενώ, αναφερόμενος στην ανάδειξη των 13 από τα 15 μνημεία της UNESCO στη Θεσσαλονίκη που είναι βυζαντινοί ναοί εν λειτουργία, είπε χαρακτηριστικά πως «δεν μπορεί τα βυζαντινά μνημεία να διαχειρίζονται από παπάδες. Τιμώ και εκτιμώ τους ιερείς, δεν είναι όμως αυτοί που θα έπρεπε να διαχειρίζονται τα βυζαντινά μνημεία της πόλης».