Η ανάδειξη και προστασία του αρχαιολογικού χώρου της Φαλάσαρνας, που βρίσκεται στα δυτικά της Κισάμου, ήταν το αντικείμενο μελέτης που παρουσιάστηκε στο δημαρχείο Κισάμου. Η μελέτη, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί το φθινόπωρο, περιλαμβάνει τρόπους και δράσεις για την ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου και αναμένεται να κοστίσει από 700.000 έως 900.000 ευρώ.

Στόχος της Εφορείας Αρχαιοτήτων και του δήμου Κισάμου είναι η ένταξη της μελέτης στο νέο ΕΣΠΑ και στη συνέχεια η άμεση έναρξη των εργασιών για την ανάδειξη του μνημείου.

«Η ανάδειξη του συγκεκριμένου αρχαιολογικού χώρου, σε συνδυασμό με τη δημιουργία μίας πολιτιστικής διαδρομής που θα συνδέει τα μνημεία της περιοχής είναι έργα ζωτικής σημασίας» τόνισε κατά τη διάρκεια της παρουσίασης, η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Χανίων, Ελένη Παπαδοπούλου και εξήγησε ότι η μελέτη προτείνει τη δημιουργία ενός οργανωμένου πολιτιστικού χώρου.

Τη μελέτη εκπονεί ο αρχιτέκτονας Νίκος Χατζηδάκης, ο οποίος εξήγησε ότι με την ανάδειξη του μνημείου θα δημιουργηθούν σκιάδια, περιπατητικά μονοπάτια, χώρος ενημέρωσης επισκεπτών, ενώ προβλέπεται και η δημιουργία φυλακίου στην είσοδο του αρχαιολογικού χώρου.

Στο πλαίσιο των προσπαθειών για την ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου της Φαλάσαρνας, βρίσκεται σε πιλοτικό στάδιο και η δημιουργία μίας εφαρμογής για κινητά τηλέφωνα και τάμπλετ, μέσα από την οποία ο επισκέπτης του χώρου θα μπορεί να «ταξιδεύει» στο χθες και το σήμερα της περιοχής.

Η εφαρμογή, η οποία, επίσης, παρουσιάστηκε από την αρχαιολόγο Ελπίδα Χατζηδάκη, δίνει τη δυνατότητα στον χρήστη να δει το μεγαλύτερο μέρος του αρχαιολογικού χώρου μέσα από την εικονική απεικόνιση, όπως ήταν σε δύο περιόδους, το 69 π.Χ., κατά την ακμή της, και το 330 π.Χ., όταν δέχτηκε επίθεση από τους Ρωμαίους, αλλά και πώς είναι σήμερα. Όπως είπε η κ. Χατζηδάκη, σύντομα η εφαρμογή θα αφορά και την περίοδο του 365 π.Χ., όταν η Φαλάσαρνα καταστράφηκε από τον ισχυρό σεισμό και το τσουνάμι που ακολούθησε.

Κατά την παρουσίαση της μελέτης για την ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου της Φαλάσαρνας έγινε αναφορά και στη σύνδεσή του με άλλα μνημεία της περιοχής της Κισάμου, όπως η αρχαία πόλη της Κισάμου και το αρχαιολογικό μουσείο της περιοχής, η αρχαία Πολυρήνοια, η Μονή Γωνιάς, η Μονή Αρχαγγέλου Μιχαήλ στην Επισκοπή Κισάμου και η Μονή Χρυσοσκαλίτισσας.