Την Ιερά Μονή Υψηλού Παντοκράτορα επισκέπτονται τις τελευταίες ημέρες χιλιάδες προσκυνητές από την Κέρκυρα, την υπόλοιπη Ελλάδα, αλλά και το εξωτερικό. Η θαυματουργή Μονή βρίσκεται στο βορειοανατολικά της Κέρκυρας, στην κορυφή του βουνού Παντοκράτορα, που είναι το ψηλότερο βουνό της Κέρκυρας, με υψόμετρο 906 μέτρων. Βρίσκεται στο βορειοανατολικό άκρο του νησιού και καταλήγει ανατολικά στο στενό της Κέρκυρας. Από την κορυφή του διακρίνεται ολόκληρο το νησί και μεγάλο τμήμα των κοντινών Αλβανικών ακτών.
Το βουνό το οποίο στην αρχαιότητα ονομαζόταν Ιστώνη, οφείλει το σημερινό του όνομα στην ομώνυμη Μονή που πρωτοκτίστηκε στην κορυφή του βουνού τον 14ο αιώνα, το 1347, με τη συναίνεση 23 χωριών του όρους Παντοκράτορα. Καταστράφηκε το 1537 και ξανακτίστηκε τον 17ο αιώνα. Πρόκειται για μια μονόχωρη και καμαρόσκεπαστη Μονή, με εφαπτόμενα τα κελιά των μοναχών. Η πρόσοψη του χρονολογείται τον 19ο αιώνα.
Το μοναστηριακό συγκρότημα αποτελείται από τον ναό του Παντοκράτορος Σωτήρος Χριστού, εσωτερικές αυλές και διάφορα ισόγεια κτίσματα με καμάρες, κελιά και ξενώνες. Ο πετρόκτιστος ανακαινισμένος ναός είναι τύπου τρίκλινης βασιλικής με επικλινή στέγη, τοξωτά παράθυρα και ευρύχωρο νάρθηκα. Στο εσωτερικό του διακρίνονται ξυλόγλυπτο επιχρυσωμένο τέμπλο που κατασκευάστηκε το 1711 , δάπεδο, μωσαϊκό με ρομβοειδή διακόσμηση και σπαράγματα τοιχογραφιών του 14ου και 17ου αιώνα. Υπάρχουν, επίσης, εικόνες της επτανησιακής σχολής καθώς και ενδιαφέροντα αργυρά εκκλησιαστικά σκεύη. Το τέμπλο έχει κατασκευαστεί το 1711, και οι επισκέπτες του ναού μπορούν να δουν πλήθος αγιογραφιών και αργυρών πουκαμίσων. Στη Μονή που άλλοτε είχε ζωή, σήμερα δεν κατοικεί μόνιμα κανένας μοναχός.
Η διαδρομή για τον Παντοκράτορα από την πόλη της Κέρκυρας είναι δύσκολη λόγω των πολλών στροφών του βουνού, αλλά συνάμα είναι μαγευτική καθώς προσφέρει εξαιρετική θέα. Ανεβαίνοντας προς την κορυφή του όρους, περνά κανείς από την περιοχή Στρινύλα, η οποία σηματοδοτεί και την δραματική αλλαγή του τοπίου καθώς δεν θυμίζει σε τίποτα την κοσμοπολίτικη Κέρκυρα. Εκεί ξεπροβάλει η άγρια φύση, μία αγροτική περιοχή, με μάντρες, πεζούλες και κηπευτικά.
Παλαιότερα, η μεγαλύτερη διαδρομή ήταν ένας δύσβατος χωματόδρομος. Αυτό δεν εμπόδιζε, όμως, τους Κερκυραίους, αλλά και άλλους πιστούς να ανέβουν στην κορυφή του Παντοκράτορα για να προσκυνήσουν την θαυματουργή εικόνα του Σωτήρος Παντοκράτορος. Χρυσά και ασημένια τάματα κρέμονται στη θαυματουργή εικόνα και θυμίζουν σε όλους τα θαύματα που γίνανε στους πιστούς.
«Έρχονται χιλιάδες πιστοί. Η διαδρομή δεν τους τρομάζει. Παλαιότερα, ο κόσμος ανεβοκατέβαινε με τα γαϊδουράκια από κάθε πλευρά της Κέρκυρας. Τις νύχτες μένανε εδώ καθώς το ταξίδι ήταν μακρινό» λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο μοναχός Κύριλλος που βρίσκεται όλο τον Αύγουστο στο μοναστήρι με άλλους μοναχούς και ιερείς.
Η γιορτή στην Ιερά Μονή Παντοκράτορος της Κέρκυρας διαρκεί περίπου έξι μέρες και κορυφώνεται στις 6 Αυγούστου με τον εορτασμό της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος. Τα αυτοκίνητα που καταφθάνουν στο μοναστήρι θυμίζουν από ψηλά σειρά μυρμηγκιών που δεν παρεκκλίνουν πουθενά, και ακολουθούν με μικρή ταχύτητα τον στενωπό δρόμο, για να φτάσουν τελικά στον ιερό προορισμό τους.