Στις πλαγιές του μυθικού Ολύμπου, την κατοικία των αρχαίων θεών, και στο Αρχαίο Θέατρο του Δίου, διοργανώνεται κάθε χρόνο από τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πιερίας-Γραφείο Καινοτόμων Δράσεων Διεθνής Νεανική Συνάντηση Αρχαίου Δράματος, Μουσικής και Αθλητισμού με τίτλο «Ολύμπια εν Δίω».

Οι αγώνες διαρκούν εννέα ημέρες και διεξάγονται στο δεύτερο μισό του Σεπτεμβρίου. Κάθε μέρα είναι αφιερωμένη σε καθεμία από τις εννέα Πιερίδες Μούσες που ήταν κατά την ελληνική μυθολογία προστάτιδες της γνώσης, των γραμμάτων, των τεχνών και των επιστημών (Καλλιόπη, Ευτέρπη, Κλειώ, Ερατώ, Μελπομένη, Πολύμνια, Τερψιχόρη, Θάλεια, Ουρανία).

Η διοργάνωση αυτή αποτελεί αναβίωση των αρχαίων αγώνων θεάτρου, μουσικής και αθλητισμού που διεξάγονταν στον ίδιο χώρο, την ιερή πόλη των Μακεδόνων, με τον ίδιο τίτλο, «Ολύμπια εν Δίω».

Από φέτος ακολουθώντας το πρότυπο της αρχαίας διοργάνωσης συμπεριλαμβάνονται και μουσικά νεανικά σχήματα καθώς και αθλητικές νεανικές ομάδες που ασχολούνται με την αναβίωση αγώνων της κλασσικής Ολυμπιάδας.

Οι διεθνείς αγώνες «Ολύμπια εν Δίω» δεν έχουν διαγωνιστικό χαρακτήρα και τελούν υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO. Επίσης, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης συμμετέχει και στηρίζει τη συνδιοργάνωση.

Φέτος οι αγώνες θα πραγματοποιηθούν από την Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου έως την Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2015.

ΟΛΥΜΠΙΑ ΕΝ ΔΙΩ_ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ