Η Επιτροπή Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO απέκλεισε επίσημα την υποψηφιότητα του καρστικού συστήματος των Διναρίδων Οροσειρών για εγγραφή στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς λόγω έλλειψης προόδου στην προώθηση του εγχειρήματος και αδράνειας των κρατών εταίρων.

Η UNESCO είχε επιλέξει το 2011 δέκα πιλοτικά σχέδια με στόχο να διευκολύνει τις υποψηφιότητες, τις οποίες προωθούν από κοινού πολλές χώρες αλλά σύμφωνα με την Επιτροπή Παγκόσμιας Κληρονομιάς του διεθνούς οργανισμού, η Σλοβενία, η Κροατία, η Βοσνία-Ερζεγοβίνη, το Μαυροβούνιο, η Σερβία, η Ιταλία και η Αλβανία δεν έχουν επιτύχει την ελάχιστη συναίνεση, ακόμη και για να διαμορφώσουν το κείμενο της κοινής επιστολής προθέσεων.

Η Επιτροπή αποφάσισε ότι τα κράτη μπορούν να συνεχίσουν την προώθηση του σχεδίου από μόνα τους αλλά, όπως προειδοποίησε πρόσφατα ο γεωγράφος από τη Νέα Ζηλανδία, Πολ Ουίλιαμς, εάν τα κράτη θέσουν υποψηφιότητα ξεχωριστά, από συνεργάτες θα γίνουν ανταγωνιστές και αυτό θα μειώσει σημαντικά τις δυνατότητες προστασίας του καρστικού συστήματος στην περιοχή.

Το διναρικό καρστικό σύστημα εκτείνεται από την Τεργέστη της Ιταλίας έως τη λίμνη Σκόδρα της Αλβανίας και θεωρείται η πλουσιότερη περιοχή του κόσμου σε καρστική γεωποικιλότητα και βιοποικιλότητα.

Στα μέσα Μαρτίου του τρέχοντος έτους, οι εμπλεκόμενες χώρες είχαν λάβει από τον Διευθυντή του Κέντρου Παγκόσμιας Κληρονομιάς, Κισόρε Ράο, επιστολή στην οποία αναφερόταν ότι η UNESCO λόγω αδράνειας των κρατών θα αποσυρθεί από το σχέδιο της κοινής υποψηφιότητας και την παροχή τεχνικής υποστήριξης στο σχέδιο. Τώρα η απόφαση επικυρώθηκε από την Επιτροπή Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

Κατά την ίδια συνεδρίαση, η Επιτροπή αποτίμησε θετικά το τριετές πιλοτικό σχέδιο στήριξης της υποψηφιότητας της φυσικής και πολιτικής κληρονομιάς της Οχρίδας, ύψους 1,7 εκατ. ευρώ, που προωθούν από κοινού η ΠΓΔΜ και η Αλβανία.