Η όμορφη κωμόπολη της Λαπήθου, στις πλαγιές του Πενταδακτύλου, ευνοημένη από τη φύση με άφθονα νερά και κατάλληλο χώμα, υπήρξε κέντρο παραγωγής κεραμικής από την αρχαιότητα έως τις μέρες μας.
Το Λεβέντειο Δημοτικό Μουσείο Λευκωσίας παρουσιάζει από κοινού με τον Δήμο Λαπήθου και σε συνεργασία με την Υπηρεσία Κυπριακής Χειροτεχνίας την εξέλιξη της λαπηθιώτικης κεραμικής μέσα στους αιώνες, σε έκθεση με τίτλο «Αγγείων Τέχνη από τη γη της Λαπήθου».
Διαρθρωμένη διαχρονικά σε τέσσερις ενότητες, η έκθεση αφηγείται μέσα από εκθέματα, ιστορίες για την παραγωγή, τη διακόσμηση και τη χρήση των κεραμικών, το ρόλο που διαδραμάτισαν στην καθημερινή ζωή αλλά και τις επιδράσεις της βιοτεχνίας των αγγειοπλαστών κεραμέων στην οικονομία και στο εμπόριο.
Στην ενότητα «Από την Αρχαιότητα» γίνεται για πρώτη φορά προσπάθεια να περιγραφεί ομάδα αγγείων η οποία υπήρξε παραγωγή της Λαπήθου και χρονολογείται από το 12ο έως τον 9ο αιώνα π.Χ.
Η ενότητα «Στα Χρόνια του Μεσαίωνα» παρουσιάζει μια λαμπρή πτυχή της λαπηθιώτικης κεραμικής. Η Λάπηθος στο τέλος του 14ου έως και τον 16ο αιώνα αποτέλεσε δραστήριο κέντρο παραγωγής αγγείων με ραδινά σχήματα, πλούσιο διάκοσμο, φωτεινά χρώματα και λαμπερή εφυάλωση.
«Στα Νεότερα Χρόνια» είναι ο τίτλος της ενότητας που ασχολείται με τα γνωστά «αλειφτά της Λαπήθου». Τα «αλειφτά» εξυπηρέτησαν ως αγγεία οικιακής χρήσης και στόλισαν με τον απλό τους διάκοσμο τα κυπριακά σπίτια στις πόλεις και στην ύπαιθρο, έως και τη δεκαετία του ’50. Σταδιακά, στη δεκαετία του ’60, η λαπηθιώτικη κεραμική στρέφεται στα διακοσμητικά κεραμικά προς εξυπηρέτηση των ξένων επισκεπτών.
«Οι Ανατολίτες» είναι μια ενότητα που εξετάζει την παρουσία αγγειοπλαστών από τη Μικρά Ασία στη Λάπηθο στις δύσκολες δεκαετίες του 1910-1920. Οι Ανατολίτες εγκαταστάθηκαν και δούλεψαν στη Λάπηθο, φέρνοντας μαζί τους την πατροπαράδοτη γνώση της τέχνης των φημισμένων κεραμικών εργαστηρίων της πατρίδας τους επηρεάζοντας ανεξίτηλα τη ντόπια λαπηθιώτικη κεραμική.
Το θέμα «Αγγείων Τέχνη από τη γη της Λαπήθου» τεκμηριώνεται με εκθέματα από τον πλούτο των αντικειμένων (αγγεία, φωτογραφικό υλικό κ.ά.), που διαθέτει το Λεβέντειο Δημοτικό Μουσείο Λευκωσίας, όπως και άλλα που παραχωρήθηκαν επί δανείω από άλλες συλλογές, για τους σκοπούς της έκθεσης.
Η έκθεση έχει προγραμματιστεί για την περίοδο 10 Ιουλίου – 15 Νοεμβρίου 2015, ενώ κατά τη διάρκειά της θα πραγματοποιηθούν διαλέξεις, εκπαιδευτικά προγράμματα και άλλες συναφείς εκδηλώσεις που θα ανακοινωθούν εγκαίρως.