Η ιστορία και η αρχιτεκτονική των ιστορικών κτηρίων της μονής Προυσού είναι το θέμα διάλεξης του επίκουρου καθηγητή ΕΜΠ, Γεώργιου Κων. Γιαννίτσαρη, με τίτλο «H Mονή Προυσού Ευρυτανίας – Τα κελιά και οι πύργοι». Η διάλεξη εντάσσεται στο πλαίσιο σειράς διαλέξεων με τίτλο «Μαθήματα εμβαθύνσεως στην Ιστορία της Αρχιτεκτονικής» που διοργανώνει το Σπουδαστήριο της Ιστορίας της Αρχιτεκτονικής του ΕΜΠ.

Η Μονή Προυσού βρίσκεται στο νομό Ευρυτανίας και ανήκει στο δήμο Καρπενησίου. Ιστορικά κτήρια της μονής είναι το Καθολικό, τμήμα του οποίου χρονολογείται από τον 13ο αιώνα, το προεπαναστατικό κτήριο της Σχολής Γραμμάτων, και οι δύο Πύργοι του Καραϊσκάκη. Επίσης ο Παλαιός Ξενώνας, που χρονολογείται από το 1883, και το κτήριο με τα κελιά των μοναχών που χρονολογείται από το 1927.

Ιδιαίτερα σημαντικά είναι και τα διασωθέντα εργοληπτικά συμφωνητικά του 19ου αιώνα, από τα οποία προκύπτουν σημαντικά στοιχεία τόσο για την αρχιτεκτονική, όσο και τον λαϊκό πολιτισμό της εποχής που τα κτήρια κατασκευάστηκαν.

Η διάλεξη θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 2 Ιουλίου 2015, και ώρα 19.00, στη Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών ΕΜΠ (Κτήριο Αβέρωφ, Αμφιθέατρο 8, Πατησίων 42).