Ανοιχτή και απομακρυσμένη πρόσβαση σε περισσότερα από 17.000 μουσειακά αντικείμενα, 12.000 φωτογραφίες, χιλιάδες έγγραφα και σχέδια και εκατοντάδες βίντεο με έρευνες και συνεντεύξεις προσφέρει το Λαογραφικό και Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας-Θράκης (ΛΕΜΜ-Θ), μετά την ολοκλήρωση της ψηφιοποίησης των συλλογών του και της δημιουργίας εκπαιδευτικών προγραμμάτων.
Οι επισκέπτες της ανανεωμένης ιστοσελίδας του μουσείου www.lemmth.gr, εντός των επόμενων ημερών (και πριν το τέλος του τρέχοντος μηνός) θα έχουν τη δυνατότητα να περιηγηθούν εικονικά στις αίθουσες του μουσείου, να δουν τις μόνιμες και περιοδικές εκθέσεις του, να εξερευνήσουν το οπτικοακουστικό υλικό, να παίξουν εκπαιδευτικά παιχνίδια και να συμμετάσχουν σε εικονικά εργαστήρια. Στόχος είναι η ενίσχυση της εξωστρέφειας και διάχυσης του πολιτιστικού περιεχομένου του Μουσείου προς την κοινωνία, τόσο σε εθνικό, όσο και διεθνές επίπεδο, δηλαδή οι ψηφιακοί επισκέπτες να γίνουν… πραγματικοί. Στο μουσείο, μέσω εφαρμογής γραμμωτού κώδικα (QR code reader app) για «έξυπνα» κινητά και ταμπλέτες (λειτουργικό σύστημα android) οι επισκέπτες θα έχουν στη διάθεσή τους έναν «προσωπικό» ξεναγό και αναλυτικές πληροφορίες για κάθε έκθεμα του μουσείου.
«Ένα μουσείο για την κοινωνία»
Πρόκειται για το έργο «Ψηφιακές Υπηρεσίες του Λαογραφικού και Εθνολογικού Μουσείου Μακεδονίας-Θράκης», του ψηφιακού προγράμματος «Ψηφιακή Σύγκλιση», προϋπολογισμού 280.000 ευρώ, που υλοποιήθηκε μέσω του ΕΣΠΑ. Τα αποτελέσματα του έργου παρουσιάστηκαν σε ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στο μουσείο. Οι νέες ψηφιακές υπηρεσίες διατίθενται εκτός από την ελληνική και στην αγγλική γλώσσα, τμήμα τους στη βουλγαρική και την τουρκική, ενώ διερευνάται η δυνατότητα προσθήκης και της ρωσικής γλώσσας.
«Η εξωστρέφεια αποτελεί υποχρέωση για ένα μουσείο. Δεν είναι η κοινωνία για το μουσείο, είναι το μουσείο για την κοινωνία και στην κατεύθυνση αυτή πρέπει να βρει τρόπους το προϊόν του να το καταστήσει προσπελάσιμο στην κοινωνία. Ένας τρόπος διάχυσης του προϊόντος είναι μέσω από τον ψηφιακό κόσμο», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο προϊστάμενος διεύθυνσης του Μουσείου, Ζήσης Σκαμπάλης. «Από αυτό έχει να κερδίσει αμφίδρομα, δηλαδή να παρακινήσει αυτούς που θα το επισκεφθούν ψηφιακά, να το επισκεφθούν και φυσικά, γιατί το αντίκρυσμα των τρισδιάστατων αντικειμένων είναι εμπειρία αναντικατάστατη. Θα εισπράξουμε εντυπώσεις, σχόλια και παρατηρήσεις από την ψηφιακή εμπειρία των επισκεπτών, τα οποία θα αξιοποιήσουμε σε επόμενη συνάντηση, ώστε να βελτιώσουμε το πρόγραμμα», πρόσθεσε. Επισήμανε δε ότι σημαντικό πλεονέκτημα του προγράμματος είναι ότι σχεδιάστηκε στην παγκόσμια ψηφιακή γλώσσα των μουσείων, στην οποία είναι πλέον εκπαιδευμένη η διεθνής κοινότητα.
«Θεωρούμε ότι το πρόγραμμα βοηθάει τόσο τους εσωτερικούς ερευνητές του μουσείου, να μπουν στις συλλογές, να προετοιμάσουν εκθέσεις, να αναζητήσουν τη βιβλιογραφία, όσο και τους ερευνητές συνολικά, είτε φοιτητές, είτε μεμονωμένους ερευνητές, εκπαιδευτικούς, δημοσιογράφους, να αξιοποιήσουν το πολιτιστικό απόθεμα του μουσείου. Κυρίως, όμως, το μουσείο επιχειρεί να δείξει εξωστρεφή χαρακτήρα και η ευχή μας είναι να καταφέρει να προσελκύσει κόσμο, η απομακρυσμένη ξενάγηση να οδηγήσει σε πραγματική επίσκεψη», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η λαογράφος του ΛΕΜΜ-Θ, ερευνήτρια Ελένη Μπίντση.