Το Διεθνές Συμβούλιο Μνημείων και Τοποθεσιών (ICOMOS) ιδρύθηκε το 1965 στη Βαρσοβία, ένα μόλις χρόνο μετά τη σύνταξη του Χάρτη της Βενετίας (1964), οι αρχές του οποίου αποτέλεσαν τους βασικούς καταστατικούς του στόχους. Η ίδρυσή του ήρθε ως αναπόδραστο αποτέλεσμα των εκτεταμένων καταστροφών που προκάλεσε ο Β’ Παγκόσμιος πόλεμος και της ανάγκης να προστατευτούν τα αρχιτεκτονικά, ιστορικά και αρχαιολογικά μνημεία σε διεθνές επίπεδο. Σύντομα, το ICOMOS έγινε προνομιακός εταίρος της UNESCO, καθώς αποτέλεσε το συμβουλευτικό όργανο της Επιτροπής Παγκόσμιας Κληρονομιάς, η οποία ιδρύθηκε στο πλαίσιο της ομώνυμης σύμβασης (Σύμβαση Παγκόσμιας Κληρονομιάς), που υιοθέτησαν όλα τα κράτη μέλη της UNESCO το 1972. Σήμερα είναι ο επίσημος τεχνικός σύμβουλος της UNESCO.
Πενήντα χρόνια μετά την ίδρυσή του, το ICOMOS έχει, πλέον, καταστεί ο σημαντικότερος διεθνής Οργανισμός που δραστηριοποιείται στον τομέα της πολιτιστικής κληρονομιάς. Χιλιάδες ειδικοί επιστήμονες από διάφορους κλάδους (αρχιτέκτονες, αρχαιολόγοι, συντηρητές, ιστορικοί, πολιτικοί μηχανικοί, πολεοδόμοι, νομικοί, οικονομολόγοι, οικολόγοι κ.ά.) συμβάλλουν στην προώθηση των καταστατικών του στόχων, μετέχοντας σε 110 Εθνικές Επιτροπές και σε περίπου 30 Διεθνείς Επιστημονικές Επιτροπές.
Στη διάρκεια της πενηντάχρονης πορείας του, έχει συμβάλει καθοριστικά στη θωράκιση της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς: επεξεργάστηκε και διατύπωσε αρχές και κανόνες για την προστασία των μνημείων, ευαισθητοποίησε την παγκόσμια κοινότητα, απέσπασε τα μνημεία από το στενό εθνικό τους περιβάλλον και τα ανήγαγε σε Παγκόσμια Κληρονομιά.
Η συμπλήρωση, φέτος, 50 χρόνων από την ίδρυσή του, αποτελεί συμβολική μα και ουσιαστική τομή στην ιστορία του, λαμβανομένων υπόψη των υφιστάμενων συνθηκών, παγκοσμίως. Το Διεθνές Συμβούλιο καλείται να επιτελέσει το έργο του, αξιολογώντας τις ριζικές αλλαγές που έχουν συντελεστεί το τελευταίο διάστημα –αλλά και παλαιότερα– σε όλα τα επίπεδα (κοινωνικό, γεωμορφολογικό, πολιτικό και οικονομικό) και επιπλέον να κατανοήσει αλλά και να διαχειριστεί ορθά το πολιτιστικό απόθεμα του πλανήτη. Ταυτόχρονα, η φετινή επέτειος αποτελεί αφορμή για απολογισμό των επιτευγμάτων του και κυρίως για τον καθορισμό των μελλοντικών του δράσεων. Ο στρατηγικός σχεδιασμός, ο (ανα)στοχασμός και η εφαρμογή της πολιτιστικής πολιτικής του ICOMOS απαιτούν τη συνδρομή όχι μόνο των μελών, αλλά και τη συμβολή φίλων και εταίρων του (θεσμικών και μη), που χρόνια τώρα μετέχουν και συνεπικουρούν στο έργο του.
Την έναρξη αυτής της προσπάθειας στον ελληνικό χώρο φιλοδοξεί να σηματοδοτήσει επιστημονική ημερίδα με τίτλο «Το ICOMOS και η προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς. Πολιτισμικός Διεθνισμός και ελληνική εθνική πολιτική κατά τον 21ο αιώνα» που διοργανώνει η Ελληνική Εθνική Επιτροπή και θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 15 Ιουνίου 2015, στο Αμφιθέατρο του Υπουργείου Πολιτισμού (Μπουμπουλίνας 20, Αθήνα).
Τα θεματικά πεδία που θα καλυφθούν στην ημερίδα περιλαμβάνουν τα εξής: «ICOMOS. 1965-2015: ιστορική αποτίμηση-διαδρομή». «Ελληνικά Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς». «Η συμβολή του Διεθνούς ICOMOS. στο πρόγραμμα της παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO, σε διαδικαστικό και επιστημονικό επίπεδο». «Η συμβολή του Ελληνικού ICOMOS στην προστασία και ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς». «Η αποτίμηση της εφαρμογής των Καταστατικών Χαρτών του ICOMOS στην προστασία των μνημείων (Καταστατικοί Χάρτες για την παραδοσιακή Αρχιτεκτονική Κληρονομιά ή τον Πολιτιστικό Τουρισμό)». «Ελληνική πολιτιστική πολιτική και μνημεία». «Ο ρόλος των Διακυβερνητικών και μη Κυβερνητικών Οργανισμών στην προστασία της ελληνικής Πολιτιστικής Κληρονομιάς». «Η πολιτιστική Κληρονομιά ως παράγων ανάπτυξης και αειφορίας».
Για το πρόγραμμα της ημερίδας πατήστε εδώ.