Γνωστά και άγνωστα μνημεία της Μεσσηνίας, στα οποία απηχείται ο γόνιμος συγκερασμός των δυτικών επιδράσεων στο πεδίο της αρχιτεκτονικής, θα αναλύσει σε ομιλία του ο Μιχάλης Κάππας (Δρ Αρχαιολoγίας), στο πλαίσιο σειράς διαλέξεων με τίτλο «Μαθήματα εμβαθύνσεως στην Ιστορία της Αρχιτεκτονικής» που διοργανώνει το Σπουδαστήριο της Ιστορίας της Αρχιτεκτονικής του ΕΜΠ.

Η κατάληψη της Κωνσταντινούπολης από τους Σταυροφόρους της Δ’ Σταυροφορίας, το 1204, σηματοδοτεί την απαρχή μιας νέας ιστορικής περιόδου για ολόκληρη την Ανατολική Μεσόγειο. Στην Πελοπόννησο δημιουργείται ένα ισχυρό Φραγκικό κράτος με πρωτεύουσα την Ανδραβίδα. Αναπόσπαστο τμήμα του υπήρξε το μεγαλύτερο μέρος της Μεσσηνίας, τουλάχιστον έως το 1430. Διαφορετική τύχη επιφύλαξε η ιστορία για τη Μεθώνη και την Κορώνη, δύο κομβικές για το εμπόριο καστροπολιτείες, που ήδη από το 1207 και έως το 1500 τελούν υπό βενετική κυριαρχία.

Σύμφωνα με τον κ. Κάππα: «Οι νέες γεωπολιτικές εξελίξεις είχαν, όπως είναι αναμενόμενο, επίπτωση και στην τέχνη και την αρχιτεκτονική της ευρύτερης περιοχής. Εκτός από την οικειοποίηση υφιστάμενων κτηρίων, η νέα άρχουσα τάξη επιδόθηκε –καθώς φαίνεται– στην ανέγερση νέων οικοδομημάτων, προκειμένου να καλύψει τις διοικητικές και τις λατρευτικές της ανάγκες, γεγονός που σηματοδοτεί την εισαγωγή στην ευρύτερη περιοχή μορφολογικών στοιχείων αλλά και ειδικής τεχνογνωσίας από τη Δυτική Ευρώπη. Σε μία επόμενη φάση τα στοιχεία αυτά αφομοιώνονται από τα τοπικά οικοδομικά συνεργεία, άλλοτε με ευρηματικό και άλλοτε με λιγότερο δημιουργικό τρόπο».

«To μνημειακό απόθεμα της περιόδου αυτής στην εξεταζόμενη περιοχή, ιδιαίτερα πλούσιο, βοηθά να αποκτήσουμε πληρέστερη εικόνα για τις τάσεις που διαμορφώνονται στην αρχιτεκτονική του Μοριά μετά το 1204 και έως την οθωμανική κατάκτηση», καταλήγει ο κ. Κάππας.

Η διάλεξη έχει τίτλο «Δυτικές επιδράσεις στην αρχιτεκτονική της Μεσσηνίας (13ος-15ος αι.)» και θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 4 Ιουνίου 2015, και ώρα 19.00, στη Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών ΕΜΠ (Κτήριο Αβέρωφ, Αμφιθέατρο 8, Πατησίων 42).