Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Φθιώτιδας και Ευρυτανίας, συμμετέχοντας στην πανελλαδική δράση του Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων με τίτλο «Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές» και σε συνεργασία με τοπικούς φορείς, διοργανώνει αρχαιολογικές περιηγήσεις στα αρχαία και βυζαντινά μνημεία των Δήμων αρμοδιότητάς της, ως εξής:
Δήμος Λαμιέων
– Παρασκευή 5 Ιουνίου 2015 (για σχολικές ομάδες)
Λαμία: Πολιτιστική διαδρομή στην περιοχή του Κάστρου Λαμίας. Περιλαμβάνεται ξενάγηση στην περιοδική έκθεση «Καθ’ οδόν… Αρχαιότητες και Δημόσια Έργα στη Φθιώτιδα, 2004-2014» στο Αρχαιολογικό Μουσείο Λαμίας, στον οχυρωματικό περίβολο του Κάστρου και στην Παναγία Αρχοντική. Ώρα εκδήλωσης: 9.30-13.00. Σημεία συνάντησης: στις 9.30 και 11.30 το Αρχαιολογικό Μουσείο Λαμίας, και στις 10.30 η Παναγία Αρχοντική.
Υπάτη: Ξενάγηση και περιήγηση στην παλαιοχριστιανική βασιλική των Βαρκών της Υπάτης. Μετάβαση, στη συνέχεια, στην Υπάτη, ξενάγηση στο Βυζαντινό Μουσείο Φθιώτιδας και γνωριμία με τα εκθέματα της παλαιοχριστιανικής περιόδου (ψηφιδωτά, αρχιτεκτονικά μέλη ναών κ.λπ.). Ώρα εκδήλωσης: 10.00-13.00. Σημείο συνάντησης: Βαρκά Υπάτης.
– Κυριακή 7 Ιουνίου 2015 (για το κοινό)
Λαμία: Περιαστικός πολιτιστικός περίπατος στην περιοχή του Κάστρου Λαμίας. Περιλαμβάνεται ξενάγηση στην Παναγία Αρχοντική, τον σπουδαιότερο μεταβυζαντινό ναό (1760) της Λαμίας, στον οχυρωματικό περίβολο του Κάστρου και στην περιοδική έκθεση «Καθ’ οδόν… Αρχαιότητες και Δημόσια Έργα στη Φθιώτιδα, 2004-2014» στο Αρχαιολογικό Μουσείο Λαμίας. Ώρα εκδήλωσης: 9.30-11.30. Σημείο συνάντησης: η Παναγία Αρχοντική.
Υπάτη: Συνάντηση στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου στην Υπάτη, μνημείο της μεταβυζαντινής περιόδου, και ξενάγηση στον εσωτερικό και εξωτερικό του χώρο. Μετάβαση πεζή στον Ιερό Ναό της Αγίας Σοφίας στην Υπάτη, μνημείο μεταβυζαντινών χρόνων και, τέλος, ξενάγηση στο Βυζαντινό Μουσείο Φθιώτιδας στην Υπάτη. Ώρα εκδήλωσης: 10.00-13.00. Σημείο συνάντησης: Ιερός Ναός Αγίου Νικολάου Υπάτης.
Δήμος Στυλίδας
– Κυριακή 7 Ιουνίου 2015 (για το κοινό)
Συνάντηση στην πλατεία της Αγίας Αικατερίνης, στη Στυλίδα. Περιήγηση κατά μήκος του τείχους των αρχαίων Φαλάρων. Πεζοπορία έως τη νοτιοδυτική οχύρωση και ξενάγηση στο χώρο των πρόσφατων ανασκαφών. Επιβίβαση σε λεωφορείο και μετάβαση στην Ιερά Μονή Αγίου Βλασίου και στο παρεκκλήσιο Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου. Ξενάγηση στο Καθολικό της μονής, το οποίο είναι αφιερωμένο στη Μεταμόρφωση του Σωτήρος και κτίστηκε το 1741. Μετά το πέρας της ξενάγησης η μικτή χορωδία του Μουσικού Ομίλου Στυλίδας θα ψάλλει εκκλησιαστικούς ύμνους. Ώρα εκδήλωσης: 09:30-12.30. Σημείο συνάντησης: Πλατεία Αγίας Αικατερίνης Στυλίδας.
Δήμος Λοκρών
– Παρασκευή 5 Ιουνίου 2015 (για παιδιά προσχολικής ηλικίας)
Αταλάντη: εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο «Στον Κήπο με τα Κρυμμένα Μυστικά», στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αταλάντης. Ώρα εκδήλωσης: 09.00-13.00.
– Κυριακή 7 Ιουνίου 2015 (για το κοινό)
Λάρυμνα-Αλές: Πολιτιστικός περίπατος στις οχυρωματικές εγκαταστάσεις της αρχαίας Λάρυμνας (Λάρμες), που βρίσκονται στην παραλιακή ζώνη της σύγχρονης πόλης. Ξενάγηση στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Λαρύμνης. Πρόκειται πιθανότατα για καθολικό μικρής Μονής, ιδιόμορφου αρχιτεκτονικού τύπου (τρίκογχος ναός με τριμερές Ιερό Βήμα). Αποτελεί σημαντικότατο μνημείο του 12ου αιώνα από τα ελάχιστα σωζόμενα στη Φθιώτιδα. Επίσκεψη στον αρχαιολογικό χώρο των αρχαίων Αλών, στον Άγιο Ιωάννη τον Θεολόγο. Η θέση κατοικήθηκε αρχικά στη Νεολιθική εποχή (6000-5000 π.Χ.) και κατά τους ιστορικούς χρόνους αποτέλεσε σημαντική πόλη της Ανατολικής Λοκρίδας. Ώρα εκδήλωσης: 09.00-13.00.
Δήμος Μώλου-Αγίου Κωνσταντίνου
– Παρασκευή 5 Ιουνίου 2015 (για το κοινό)
Συνάντηση στην πλατεία της Μενδενίτσας. Μικρή πεζοπορία έως το ελληνιστικό τμήμα της οχύρωσης. Στη συνέχεια πεζοπορία στο Μεσαιωνικό Κάστρο. Ώρα εκδήλωσης: 18.00-20.00. Σημείο συνάντησης: πλατεία Μενδενίτσας.
Δήμος Αμφίκλειας-Ελάτειας
– Παρασκευή 5 Ιουνίου 2015 (για σχολικές ομάδες)
Ελάτεια: Ξενάγηση στον αρχαιολογικό χώρο «Αλωνάκι» και γνωριμία με την τοπογραφία της περιοχής. Ώρα εκδήλωσης: 10.30-15.00. Σημείο συνάντησης: Αρχαιολογική Συλλογή Ελάτειας.
– Κυριακή 7 Ιουνίου 2015 (για το κοινό)
Αμφίκλεια-Τιθορέα-Μόδι: Ξενάγηση στο Μουσείο Άρτου και Επαγγελμάτων στην Αμφίκλεια, στην κρήνη Χορευταριά και στον Φράγκικο Πύργο επίσης της πόλης. Περιήγηση στις βορειοανατολικές πλαγιές του Παρνασσού με επισκέψεις στην Ιερά Μονή Παναγίας Γαβριώτισσας και στην αρχαία Τιθόρα (οικισμός Βελίτσας). Ξενάγηση στην Ιερά Μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στο Μόδι. Ώρα εκδήλωσης: 10.30-15.00. Σημείο συνάντησης: πλατεία Αμφίκλειας.
Δήμος Δομοκού
– Παρασκευή 5 Ιουνίου 2015 (για σχολικές ομάδες)
Νέο Μοναστήρι: Με αφετηρία το δημοτικό σχολείο θα πραγματοποιηθεί σειρά θεματικών περιηγήσεων, με μικρή πεζοπορία, σε επιλεγμένα μνημεία του Νέου Μοναστηρίου, ώστε οι μικροί μαθητές να έλθουν σε άμεση επαφή με την τοπική ιστορία. Η περιήγηση θα ξεκινήσει από τον πρωτογεωμετρικό θολωτό τάφο στη νότια κλιτύ του γηλόφου «Ταψί». Θα ακολουθήσει επίσκεψη στο ιερό του τέλους του 6ου-5ου αι. π.Χ. αφιερωμένο στη Δήμητρα Προερνία, το οποίο βρίσκεται στα νοτιοδυτικά της αρχαίας πόλης. Η περιήγηση θα ολοκληρωθεί με την επίσκεψη στην ελληνιστική ακρόπολη της Πρόερνας στο ανατολικότερο και υψηλότερο σημείο της αρχαίας πόλης. Ώρα εκδήλωσης: 10.00-14.00. Σημείο Συνάντησης: Δημοτικό Σχολείο Νέου Μοναστηρίου.
– Κυριακή 7 Ιουνίου 2015 (για το κοινό)
Δομοκός-Νέο Μοναστήρι: Με αφετηρία την πλατεία του Δήμου Δομοκού θα πραγματοποιηθεί σειρά θεματικών περιηγήσεων, με μικρή πεζοπορία και συνδυασμό μετακίνησης με λεωφορείο, σε επιλεγμένα μνημεία του Δήμου Δομοκού: Στο Κάστρο Δομοκού, του οποίου η πρωιμότερη οικοδομική φάση ανάγεται στην αρχαιότητα, οπότε αποτελούσε την ακρόπολη της πόλης των Θαυμακών και χρησιμοποιήθηκε μέχρι την ύστερη βυζαντινή περίοδο. Στο Λουτρό ή Χαμάμ της οθωμανικής περιόδου. Πρόκειται για ένα μικρό κτίσμα τριών χώρων με δύο θολοσκέπαστα τετράγωνα δωμάτια. Στη Χαμάμ Βρύση, έξω από το Λουτρό στο Δομοκό. Πρόκειται για μια τυπική κρηναία κατασκευή της οθωμανικής περιόδου, η οποία βρίσκεται ακόμη σε λειτουργία. Στο Στρογγυλόκαστρο της οθωμανικής περιόδου. Βρίσκεται σε απόσταση 2 περίπου χιλιομέτρων νότια του οικισμού, παρείχε δυνατότητα ελέγχου της κίνησης προς το πέρασμα της Φούρκας και αποτελεί ένα από τα οψιμότερα οθωμανικά οχυρωματικά έργα στο νοτιοελλαδικό χώρο. Στον πρωτογεωμετρικό θολωτό τάφο του Νέου Μοναστηρίου, ο οποίος βρίσκεται στη νότια κλιτύ του γηλόφου «Ταψί». Στο Ιερό της Δήμητρας Προερνίας, ιερό του τέλους του 6ου-5ου αι. π.Χ., το οποίο βρίσκεται σε βραχώδες ύψωμα στα νοτιοδυτικά της αρχαίας πόλης. Στην Ακρόπολη Πρόερνας, οχύρωση ελληνιστικής περιόδου, στο ανατολικότερο και υψηλότερο σημείο της αρχαίας πόλης. Ώρα εκδήλωσης: 10.00-14.00. Σημείο Συνάντησης: Κεντρική Πλατεία Δομοκού.
Δήμος Μακρακώμης
– Κυριακή 7 Ιουνίου 2015 (για το κοινό)
Σπερχειάδα-Πλατύστομο: Πολιτιστική διαδρομή στην περιοχή του Δήμου Μακρακώμης. Περιλαμβάνεται ξενάγηση στον χώρο του Ιερού Ναού του Αγίου Νικολάου στη Σπερχειάδα, που αποτελεί ιστορικό μνημείο της περιόδου της κατοχής. Στη συνέχεια μετακίνηση με λεωφορείο και ξενάγηση στην αρχαία ακρόπολη στα «Ελληνικά» Φτέρης, στο νεότερο μνημείο της Καλύβας Στεφανή, όπου το Μάιο του 1942 σχηματίστηκε ο πρώτος πυρήνας της οργανωμένης ένοπλης αντίστασης κατά των Γερμανών, και στην ευρύτερη περιοχή της αρχαίας ακρόπολης της Μακρακώμης, στη θέση «Αστέρια» Πλατυστόμου. Ώρα εκδήλωσης: 10.00-13.00. Σημείο συνάντησης: Η πλατεία της Σπερχειάδας.
Η μετακίνηση από τη Λαμία έως την πλατεία της Σπερχειάδας θα πραγματοποιηθεί με λεωφορείο, το οποίο θα παραλάβει το κοινό από τη Λαμία, από την επάνω πλευρά της πλατείας Πάρκου, στις 9.15.
Δήμος Αγράφων
– Κυριακή 7 Ιουνίου 2015 (για το κοινό)
Βίνιανη-Φραγκίστα-Τσούκα-Επισκοπή: Σειρά θεματικών περιηγήσεων, με μικρή πεζοπορία και συνδυασμό μετακίνησης με λεωφορείο, σε επιλεγμένα μνημεία του Δήμου Αγράφων: 1) Γέφυρα Βίνιανης, μονότοξο πέτρινο γεφύρι από τα μεγαλύτερα της Ευρυτανίας, μεταβυζαντινών χρόνων. 2) Μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος ανατολικής Φραγκίστας, το σπουδαιότερο μνημείο της ανατολικής Φραγκίστας, μονόκλιτος, τρίκογχος, οθωνικού τύπου Ναός. Σύμφωνα με την κτητορική επιγραφή κτίστηκε το 1725 και τοιχογραφήθηκε το 1732. 3) Γέφυρα του Μανώλη, η αρχαιότερη στην Ευρυτανία. Σύμφωνα με επιγραφή, η οποία πλέον δεν σώζεται, «Εκτίσθη το 1659. Οι κτίτορες Δημήτριος και Μανώλης». 4) Ιερός Ναός Κοιμήσεως της Θεοτόκου (Παναγία της Επισκοπής), ένα από τα σημαντικότερα βυζαντινά μνημεία της Ελλάδας, του 9ου αιώνα με πολλές μεταγενέστερες φάσεις. Ανήκει στον λεγόμενο μεταβατικό τύπο του σταυροειδούς ναού με τρούλο και νάρθηκα. Από το 1965 βρίσκεται στο βυθό της λίμνης Κρεμαστών. Ώρα εκδήλωσης: 9.30-14.00. Σημείο συνάντησης: Καρπενήσι.
Δήμος Καρπενησίου
– Παρασκευή 5 Ιουνίου 2015 (για σχολικές ομάδες)
Κλαυσί-Βράχα: Εκπαιδευτική ξενάγηση μαθητών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης των σχολείων της ΠΕ Ευρυτανίας στη Βασιλική του Αγίου Λεωνίδη, στο Κλαυσί Ευρυτανίας, η οποία αποτελεί το σημαντικότερο υλικό τεκμήριο και μοναδικό ανασκαμμένο μνημείο της παλαιοχριστιανικής περιόδου στην Ευρυτανία και χρονολογείται στο β’ τέταρτο του 6ου αιώνα. Ώρα εκδήλωσης: 09.00-12.30. Σημείο συνάντησης: Ιερός Ναός του Αγίου Λεωνίδη Κλαυσίου.
Εκπαιδευτική ξενάγηση μαθητών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης των σχολείων της ΠΕ Ευρυτανίας στην Ιερά Μονή Μεταμόρφωσης του Σωτήρος στη Βράχα, μνημείο της μεταβυζαντινής περιόδου, προκειμένου οι μαθητές να γνωρίσουν τον τρόπο εργασιών συντήρησης των τοιχογραφιών της Μονής, η οποία αποτελεί μία από τις σημαντικές σταυροπηγιακές Μονές της εκκλησιαστικής περιφέρειας της επισκοπής Λιτζάς και Αγράφων. Ώρα εκδήλωσης:11.00-13.00. Σημείο συνάντησης: Ιερά Μονή Μεταμόρφωσης του Σωτήρος.