«Τα υδραγωγεία της ελληνιστικής εποχής και η συμβολή τους στην ιστορία της υδροτεχνολογίας» είναι ο τίτλος διάλεξης που θα δώσει ο Επίκουρος Καθηγητής του ΙΑΚΑ, Γιάννης Λώλος, στο πλαίσιο σειράς διαλέξεων με τίτλο «Μαθήματα εμβαθύνσεως στην Ιστορία της Αρχιτεκτονικής» που διοργανώνει το Σπουδαστήριο της Ιστορίας της Αρχιτεκτονικής του ΕΜΠ.

Όπως αναφέρει σχετικά ο κ. Λώλος: «Ο μεγάλος αριθμός των υδραγωγείων που κατασκευάστηκε στα ρωμαϊκά χρόνια έχει σαφώς επισκιάσει τη συνεισφορά των μηχανικών της ελληνιστικής περιόδου σε αυτόν τον τομέα. Η οχυρή θέση πολλών αστικών κέντρων της ελληνιστικής εποχής ώθησε τους μηχανικούς να αναπτύξουν και να τελειοποιήσουν την τεχνική του ανεστραμμένου σίφωνα όπως αποδεικνύουν τα υδραγωγεία της Περγάμου και της Σμύρνης. Την ίδια περίοδο κατασκευάζεται στη Ρώμη η Aqua Marcia – το τρίτο κατά σειρά υδραγωγείο της πόλης με κτιστό αγωγό «ανοικτού τύπου» όπου δηλαδή το νερό έρεε όχι μέσα σε πηλοσωλήνες, όπως συνέβαινε με τα ελληνικά υδραγωγεία, αλλά με φυσική ροή μέσα στον specus. Δεν είναι σαφές εάν η επινόηση αυτή είναι των Ρωμαίων ή των Ετρούσκων αλλά φαίνεται ότι επηρέασε την τεχνολογία μεταφοράς του νερού στις πόλεις του ελληνιστικού κόσμου ήδη από τις αρχές του 2ου αι. π.Χ.»

Η διάλεξη θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 28 Μαΐου 2015, και ώρα 19.00, στη Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών ΕΜΠ (Κτήριο Αβέρωφ, Αμφιθέατρο 8, Πατησίων 42).