Δέκα χρόνια συμπληρώνει φέτος το μοναδικό στην Ελλάδα «Μουσείο Τυπογραφίας» που δημιουργήθηκε στα Χανιά, από τον ιδρυτή της εφημερίδας «Χανιώτικα Νέα», Γιάννη Γαρεδάκη.
Στα πολλά και σπάνια εκθέματα του Μουσείου προστίθενται και άλλα, τα οποία και θα φιλοξενηθούν στη νέα του αίθουσα που επίσημα άνοιξε τις πύλες της, χτες το απόγευμα. Πρόκειται για σπάνιες εκδόσεις από τη Βενετία του 16ου και 17ου αιώνα, γκραβούρες εποχής, δωρεές του Κώστα Τζωρτζάκη, αλλά και λιθογραφίες και χαλκογραφίες από τον 17ο μέχρι τα τέλη του 19ου αιώνα, που απεικονίζουν το λιμάνι των Χανίων και περιγράφουν με γλαφυρότητα την ιστορία της πόλης. Oι παραστάσεις αυτές προέρχονται από ξένα έντυπα της εποχής, τα οποία βρίσκονται στη βιβλιοθήκη του Μουσείου Τυπογραφίας.
Τα εγκαίνια της νέας πτέρυγας του Μουσείου έγιναν στο πλαίσιο εκδήλωσης για τα δέκα χρόνια της λειτουργίας του και, όπως δήλωσε στο ΑΠΕ- ΜΠΕ η υπεύθυνη λειτουργίας του Μουσείου Έλια Κουμή, «η επιλογή της ημέρας για τα εγκαίνια της νέας πτέρυγας δεν είναι τυχαία καθώς την επομένη γιορτάζεται η παγκόσμια ημέρα Μουσείων».
Σύμφωνα με την ίδια, «στα δέκα χρόνια λειτουργίας, το Μουσείο εμπλουτίζεται συνεχώς καθώς στόχος μας είναι να παραμένει “ζωντανό”, δίνοντας τη δυνατότητα στον επισκέπτη να γνωρίζει από κοντά την ιστορία και την εξέλιξη της τυπογραφίας».
Στην εκδήλωση της Κυριακής πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του νέου βιβλίου του Μουσείου Τυπογραφίας «Ιστορία της Γραφής και των γραφικών τεχνών», από την ομώνυμη μόνιμη έκθεση του Μουσείου που δημιούργησε ο καλλιτέχνης-τυπογράφος Αντώνης Παπαντωνόπουλος.
Επίσης, παρουσιάστηκε μια πρωτότυπη μελέτη για το χαρτί, με αφορμή τα βιβλία «Ιστορία του Χαρτιού», των Μαρίνου Βλέσσα και Μαρίας Μαλακού, που περιγράφει τη συναρπαστική διαδρομή του χαρτιού ανά τους αιώνες, και «Σούε Τάο» των Li-Ling Hsiao και Μαρίνου Βλέσσα, που αφηγείται τη θυελλώδη ζωή της ποιήτριας, εταίρας και χαρτοποιού Σούε Τάο, στην Κίνα, περίπου το 800 μ.Χ. Και τα δύο βιβλία είναι των εκδόσεων «Αιώρα».
Ακόμα, και για πρώτη φορά παρουσιάστηκαν τα συλλεκτικά φύλλα των επετειακών γραμματοσήμων και οι ειδικοί αναμνηστικοί συλλεκτικοί φιλοτελικοί φάκελοι που δημιουργήθηκαν από τα ΕΛΤΑ, ειδικά για την επέτειο των 10 χρόνων λειτουργίας του Μουσείου.
Το Μουσείο
Από την έναρξη της λειτουργίας του, τον Μάιο του 2005, το Μουσείο εμπλουτίζει συνέχεια τη συλλογή του με εκθέματα που προσφέρουν μια πλήρη εικόνα της τυπογραφίας και της εξέλιξής της μέσα στον χρόνο, από τη γέννησή της, το 1450, στο εργαστήριο του Γουτεμβέργιου, μέχρι τις σύγχρονες γραφικές τέχνες.
Όλα τα εκθέματα του Μουσείου συνοδεύονται από επεξηγηματικά κείμενα που αναφέρουν τη χρήση, την προέλευση και τη χρονολογία κατασκευής ή την περίοδο λειτουργίας τους. Επίσης, προβάλλονται επεξηγηματικά video και γίνονται πρακτικές εφαρμογές και επιδείξεις σε μηχανήματα, που σηματοδοτούν την εξέλιξη της τυπογραφίας, τα οποία χρονολογούνται από το 1835 και μετά.
Σε ειδικά διαμορφωμένες προθήκες παρουσιάζονται αναλυτικά τεχνικές, όπως η λιθογραφία, η offset λιθογραφία, η ξυλογραφία, η χαλκογραφία, η τσιγκογραφία, η μεταξοτυπία και η μέθοδος γραφής «Μπράιγ», μια δωρεά του Φάρου Τυφλών Ελλάδας.
Δύο μεγάλα επίπεδα τυπογραφικά πιεστήρια του 19ου αιώνα δεσπόζουν στο χώρο του Μουσείου καθώς και άλλων ειδών πιεστήρια, πάγκοι και μηχανήματα μηχανικής στοιχειοθεσίας, ενώ σπάνιες ελληνικές και ξένες εκδόσεις από το 1570, αρχεία εφημερίδων από το 1860 και βιβλία, που αφορούν στην τυπογραφία και την ιστορία της, φυλάσσονται στη βιβλιοθήκη του Μουσείου.
Στο Μουσείο Τυπογραφίας πραγματοποιούνται εκπαιδευτικά προγράμματα στο ειδικά διαμορφωμένο αμφιθέατρο, χωρητικότητας 80 ατόμων, με δυνατότητα προβολών, παρουσιάσεων, ομιλιών και άλλων δραστηριοτήτων.