Οι «μαζικοί» βομβαρδισμοί που εξαπολύθηκαν τη νύχτα της Δευτέρας προς Τρίτη προκάλεσαν «σοβαρές ζημιές» στην παλιά πόλη της πρωτεύουσας της Υεμένης, της Σαναά, που αποτελεί μνημείο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, κατήγγειλε η Εκπαιδευτική, Επιστημονική και Επιμορφωτική Οργάνωση των Ηνωμένων Εθνών (UNESCO), απευθύνοντας έκκληση στα αντίπαλα μέρη να «προστατεύσουν τη μοναδική πολιτισμική κληρονομιά» της χώρας.

«Τις τελευταίες ημέρες, η UNESCO έχει λάβει πληροφορίες οι οποίες κάνουν λόγο για μεγάλες ζημιές σε τόπους και κτίσματα μεγάλου πολιτιστικού ενδιαφέροντος στην Υεμένη», ανέφερε η οργάνωση αυτή του ΟΗΕ, η οποία εδρεύει στο Παρίσι, σε ανακοίνωσή της.

Σύμφωνα με πληροφορίες που έχει συλλέξει η UNESCO, η παλιά πόλη της Σαναά, στην οποία βρίσκονται πλινθόκτιστες οικίες, τεμένη και χαμάμ που είχαν ανεγερθεί πριν από τον 11ο αιώνα, «βομβαρδίστηκε μαζικά τη νύχτα της 11ης Μαΐου 2015, γεγονός που προκάλεσε σοβαρές ζημιές σε πολλά ιστορικά κτίσματα».

Η ιστορική πόλη Σαάντα, προπύργιο των Χούτι στο βορρά, όπως και ο αρχαιολογικός χώρος της προϊσλαμικής πόλης Μπαράκες (γνωστής στους αρχαίους Έλληνες και τους Ρωμαίους ως Αθλούλα) και τα περίφημα τείχη της «επίσης υπέστησαν ζημιές» από τους βομβαρδισμούς, κατήγγειλε η UNESCO.

«Καταδικάζω αυτές τις καταστροφές και καλώ όλα τα μέρη να κρατήσουν την πολιτισμική κληρονομιά εκτός του πεδίου δράσης» τους κατά τη διάρκεια της σύρραξης, ανέφερε η γενική διευθύντρια της UNESCO Ιρίνα Μπόκοβα, για την οποία η πολιτισμική κληρονομιά αποτελεί «μια εξαιρετική μαρτυρία των επιτευγμάτων του ισλαμικού πολιτισμού».

Οικοδομημένη σε ένα οροπέδιο, σε υψόμετρο 2.200 μέτρων, η Σαναά αποτέλεσε τον 12ο και τον 13ο αιώνα ένα σημαντικό κέντρο για την εξάπλωση του Ισλάμ. Στην παλιά πόλη καταμετρώνται 103 τεμένη, 14 χαμάμ και περίπου 6.000 κατοικίες, συμπεριλαμβανομένων σπιτιών-πύργων και πλινθόκτιστων κατοικιών, που είχαν ανεγερθεί πριν από τον 11ο αιώνα.

Στην Υεμένη υπάρχουν επίσης άλλοι δύο αρχαιολογικοί χώροι που έχουν χαρακτηριστεί μέρος της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, η πόλη Σίμπαμ, στα ανατολικά, που έχει αποκληθεί «το Μανχάταν της ερήμου», λόγω των επταώροφων πυργόσπιτων, καθώς και η ιστορική πόλη του Ζάμπιντ, στα δυτικά.