«Μνημεία και μνήμες στη Θεσσαλονίκη: Εκεί που συναντιούνται οι άνθρωποι» είναι ο τίτλος δράσης που διοργανώνουν το Μεταπτυχιακό της «Μουσειολογίας» (ΑΠΘ και Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας), η Επιτροπή Ερευνών, το Τμήμα Αρχιτεκτόνων και το Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών – Ηλεκτρονικών Υπολογιστών της Πολυτεχνικής Σχολής ΑΠΘ, το Τμήμα Κινηματογράφου, Σχολή Καλών Τεχνών και η Εταιρεία Ελλήνων Μουσειολόγων το Σάββατο και την Κυριακή 16 και 17 Μαΐου 2015.
Ομάδες φοιτητών του Μεταπτυχιακού της Μουσειολογίας ΑΠΘ προτείνουν μια διαφορετική ανάγνωση γνωστών μνημείων της οδού Αριστοτέλους: Πλατεία Αριστοτέλους, Αγορά Καπάνι, Παναγιά Χαλκέων, Μπέη Χαμάμ, Ρωμαϊκή Αγορά, Οικία Μανόλη Αναγνωστάκη.
Στόχος είναι η ανάδειξη θεμάτων που έχουν να κάνουν με τις χρήσεις του δημόσιου χώρου. Παράλληλα, καθώς φέτος είναι το Έτος Μανόλη Αναγνωστάκη, τιμάται ο ποιητής που άνοιξε νέους δρόμους στην πολιτιστική ζωή της πόλης.
Οι φοιτητές ετοίμασαν μικρές χιουμοριστικές και έξυπνες ταινίες για να εισάγουν το κοινό στην προβληματική του δημόσιου χώρου. Οι ταινίες αυτές συνδέονται με τον βιωματικό περίπατο στον οποίο θα καθοδηγούν το κοινό οι φοιτητές, περίπατο ερμηνείας των μνημείων, που θα διανθιστεί με ιστορίες μυστηρίου, θεατρικά δρώμενα, διηγήσεις και εικόνες.
Οδηγίες
Ο καθένας είναι ελεύθερος να παρακολουθήσει όποια ιστορία, όποιου μνημείου-σταθμού θέλει, με οποιαδήποτε σειρά, αφού πρώτα ξεκινήσει για πληροφορίες από το Περίπτερο της πλατείας Αριστοτέλους, κάθε ώρα ακριβώς από τις 10.00 ως τις 14.00. Η δράση στο κάθε μνημείο ξεκινά στη μισή ώρα (10.30-14.30), διαρκεί περίπου μισή ώρα και επαναλαμβάνεται. Η συμμετοχή είναι ελεύθερη, αλλά απαραίτητη είναι η προηγούμενη δήλωση ώρας προσέλευσης και επιθυμίας παρακολούθησης των ιστοριών ως 3 μνημείων-σταθμών. Για κάθε μνημείο ο αριθμός συμμετοχών δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 15 άτομα. Θα τηρηθεί απόλυτη σειρά προτεραιότητας.
Πληροφορίες, δηλώσεις συμμετοχής: Γιούλη Κωλέττη, Αφροδίτη Μπουσουλέγκα. Μεταπτυχιακό Μουσειολογίας ΑΠΘ: 2310 994364, 2310 994355. Ώρες δήλωσης συμμετοχής: 10.00-13.30.
Η δράση υλοποιείται σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης, την Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων Κεντρικής Μακεδονίας, την Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης, το Υπουργείο Μακεδονίας και Θράκης, την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, την Αντιδημαρχία Πολιτισμού Παιδείας και Αθλητισμού και την Αντιδημαρχία Τουρισμού, Διεθνών Σχέσεων και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης.