Με ξεναγήσεις και εκπαιδευτικές δράσεις συμμετέχει η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κιλκίς στον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων, θεσμό που έχει καθιερώσει το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM) στην προσπάθεια να αναδειχθεί ο ρόλος των μουσείων στη σύγχρονη κοινωνία. Η θεματική του εορτασμού για το 2015 αφορά στα «Μουσεία για μια κοινωνία με προοπτικές».

Την Κυριακή 17 Μαΐου 2015, στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου του ομώνυμου λόφου στο Κιλκίς, θα πραγματοποιηθούν από τους αρχαιολόγους της ΕΦΑ Κιλκίς, Μαγδαληνή Παρχαρίδου και Αλέκο Χατζηιωαννίδη, δύο διαδοχικές ξεναγήσεις με θέμα «Στο λόφο του Αγίου Γεωργίου: ματιές στην ιστορία του Κιλκίς κατά τη νεότερη περίοδο». Μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων: 30 άτομα. Ώρες ξεναγήσεων: 11.00 και 12.00.

Την Τετάρτη 20 Μαΐου 2015, στον Κήπο του Αρχαιολογικού Μουσείου Κιλκίς θα πραγματοποιηθεί διαδραστικό θεατρικό δρώμενο (διάρκειας 45 λεπτών περίπου) βασισμένο στη διασκευή, από την ιστορικό-ηθοποιό Αναστασία Ιωαννίδου, του παραμυθιού του Χρήστου Μπουλώτη με τίτλο «Το άγαλμα που κρύωνε» (εκδόσεις Πατάκη) με ιστορικές-αρχαιολογικές αναφορές σε μνημεία της ΠΕ Κιλκίς.

Στην παράσταση θα συμμετάσχουν οι ερασιτέχνες ηθοποιοί: Μαρία Βουλγαρίδου, Μενέλαος Βαλογιώργης, Αναστασία Ιωαννίδου, Πασχάλης Ρετζέπης και Πόπη Σάσσου. Τα video της παράστασης δημιούργησε ο Κώστας Γκάδρης.

Το δρώμενο απευθύνεται σε μαθητές της Ε’ Δημοτικού, με μέγιστο αριθμό συμμετεχόντων τα 25 άτομα για κάθε φορά, και στην εξέλιξη της υπόθεσης θα συμμετάσχουν οι ίδιοι οι μαθητές. Ώρες εκδήλωσης: 09.00 και 11.00.

Επιπλέον, στους συμμετέχοντες μαθητές θα διανεμηθεί επιτραπέζιο παιχνίδι γνώσεων και εξερεύνησης, που σχεδιάστηκε από τους Αναστάσιο Κεραμάρη, Μαρία Φαρμάκη, Σταμάτη Χατζητουλούση και Βενετία Μάλαμα, αρχαιολόγους και αρχιτέκτονα αντίστοιχα της Εφορείας, και το οποίο αφορά σε επιλεγμένους χώρους, τόπους και μνημεία της γεωγραφικής επικράτειας της ΠΕ Κιλκίς, που αποτελούν τμήμα του ευρύτερου πολιτισμικού αποθέματος της περιοχής.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν με τους υπεύθυνους αρχαιολόγους της Εφορείας (Δευτέρα-Παρασκευή, κατά τις ώρες 9.00-11.00) στα τηλέφωνα 2310801402 και 2310801428.