Την ιταλική αρχιτεκτονική του μεσοπολέμου στην Πόλη της Κω, με ευρύτερο πλαίσιο αναφοράς την αρχιτεκτονική του αστικού και του φυσικού τοπίου και με υπόβαθρο την ιστορική διερεύνηση τόσο σε γενικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο συγκεκριμένου αρχειακού υλικού, θα αναλύσει σε ομιλία της η Ιουλία Παπαευτυχίου (Δρ. Αρχιτεκτονικής ΕΜΠ), στο πλαίσιο σειράς διαλέξεων με τίτλο «Μαθήματα εμβαθύνσεως στην Ιστορία της Αρχιτεκτονικής» που διοργανώνει το Σπουδαστήριο της Ιστορίας της Αρχιτεκτονικής του ΕΜΠ.

Όπως αναφέρει η κα Παπαευτυχίου: «Ο όρος αρχιτεκτονική εκλαμβάνεται με την ευρύτερη έννοιά του, εμπεριέχοντας και την πολεοδομική διάστασή του, θεωρώντας αδύνατη την ύπαρξη στεγανών μεταξύ του αρχιτεκτονικού και του πολεοδομικού σχεδιασμού μιας νέας πόλης, η οποία σχεδιάζεται συνολικώς, από τη γενικότερή της οργάνωση, έως τις λεπτομέρειες των εφαρμογών, με στόχο να ανοικοδομηθεί από την αρχή, κάτι που έχει συμβεί με την πόλη της Κω κατά τη διάρκεια του μεσοπολέμου, μετά την καταστροφή της από σεισμό το 1933. Προσεγγίζεται το γενικό πολιτικό και πολιτιστικό πλαίσιο των ιταλικών επεμβάσεων και η ιταλική παρουσία στο δομημένο περιβάλλον των Δωδεκανήσων, εστιάζοντας στο σχεδιασμό ως μέσον προβολής και επιβολής της ιδιαίτερης ιταλικής πολιτιστικής φυσιογνωμίας της περιόδου. Η προσέγγιση αυτή στηρίζεται στις γενικότερες πολεοδομικές και αρχιτεκτονικές αντιλήψεις στον ευρωπαϊκό χώρο και την ειδικότερη έκφρασή τους στην Ιταλική Χερσόνησο».

«Συνεπώς, παρουσιάζονται συνοπτικά οι πολεοδομικές και αρχιτεκτονικές τάσεις στη Μητρόπολη και οι επιρροές τους στα ιταλοκρατούμενα Δωδεκάνησα. Στη συνέχεια επιχειρείται η πολεοδομική και η αρχιτεκτονική ανάλυση, σε επίπεδο σχεδιασμού και εφαρμογών στην Πόλη της Κω, αντιπαραθέτοντας στοιχεία από το πρωτογενές αρχειακό υλικό και την πραγματοποιηθείσα κατάσταση, μετά το σεισμό του 1933», καταλήγει η κα Παπαευτυχίου.

Η διάλεξη έχει τίτλο «Η ιταλική αρχιτεκτονική του μεσοπολέμου στην Πόλη της Κω» και θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 23 Απριλίου 2015, και ώρα 19.00, στη Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών ΕΜΠ (Κτήριο Αβέρωφ, Αμφιθέατρο 8, Πατησίων 42).