Η 2η Ελληνογερμανική Επιστημονική Συνάντηση Διδακτορικών Φοιτητών θα έχει ως αντικείμενο τις νεκροπόλεις και τις ταφικές τελετές στην αρχαία Ελλάδα και θα πραγματοποιηθεί στις 30-31 Οκτωβρίου 2015, στο Γερμανικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο Αθηνών (ΓΑΙ).

Η επιστημονική συνάντηση αποσκοπεί σε μια στενότερη δικτύωση μεταξύ Ελλήνων και Γερμανών νέων ερευνητών, καθώς επίσης στην εντατικοποίηση της συνεργασίας του ΓΑΙ Αθηνών με τα ανώτερα εκπαιδευτικά ιδρύματα της Ελλάδας και της Γερμανίας. Η εκδήλωση απευθύνεται σε διδακτορικούς φοιτητές, οι οποίοι εισφέρουν καινοτόμες ιδέες και ερευνητικές μεθόδους στη διδακτορική τους έρευνα.

Η εκδήλωση διάρκειας δύο ημερών προγραμματίζεται να συμπεριλάβει περίπου οκτώ διαλέξεις διδακτορικών φοιτητών, οι οποίοι θα παρουσιάσουν προς συζήτηση τις εργασίες τους (ή μεμονωμένες πτυχές τους). Η συνάντηση απευθύνεται σε διδακτορικούς φοιτητές των αρχαιογνωστικών επιστημών και της ιστορίας της αρχαίας αρχιτεκτονικής.

Γλώσσες εργασίας είναι τα γερμανικά, τα αγγλικά και τα νέα ελληνικά.

Προϋποθέσεις: Δεκτές γίνονται αιτήσεις φοιτητών που εκπονούν ή έχουν μόλις ολοκληρώσει τη διδακτορική τους διατριβή με θέμα αντίστοιχο με εκείνο του θεματικού άξονα της επιστημονικής συνάντησης.

Αιτήσεις: Οι αιτήσεις, με σύντομη περίληψη του θέματος της διδακτορικής διατριβής (έως και 3 σελίδες), μια συστατική επιστολή του επιβλέποντος καθηγητή και έναν προτεινόμενο τίτλο διάλεξης, αποστέλλονται ηλεκτρονικά μέχρι 10 Μαΐου 2015 στη διεύθυνση: sekretariat.athen@dainst.de.

Διαδικασία επιλογής αιτήσεων: οι υπεύθυνοι επόπτες επιλέγουν οκτώ διδακτορικούς φοιτητές από τους υποψηφίους. Στους συμμετέχοντες παρέχεται δωρεάν στέγαση στον ξενώνα του ΓΑΙ Αθηνών έως και 4 διανυκτερεύσεις (29 Οκτωβρίου – 1 Νοεμβρίου 2015) και καταβάλλεται επίδομα εξόδων ταξιδίου. Η συμμετοχή είναι δωρεάν.

Πρόγραμμα: Κάθε επόπτης πραγματοποιεί μια εισαγωγική ομιλία σχετικά το θέμα της συνάντησης. Ακολουθούν οι διαλέξεις των διδακτορικών φοιτητών οι οποίες δεν θα πρέπει να ξεπερνούν σε διάρκεια τα 45 λεπτά έκαστη, προκειμένου να υπάρχει χρόνος για συζήτηση διάρκειας περίπου 30 λεπτών. Κατά την καταληκτήρια συζήτηση συνοψίζονται οι νέες ερευνητικές προσεγγίσεις.

Διεύθυνση: Johanna Fabricius (FU Berlin), Νότα Κούρου (Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών), Δημήτρης Μποσνάκης (Πανεπιστήμιο Κρήτης), Katja Sporn, Jutta Stroszeck (ΓΑΙ Αθηνών).

Πληροφορίες: Γερμανικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο Αθηνών, Φειδίου 1, Αθήνα. Τηλ.: 210 3307400.