«Ανοίγοντας δρόμους» τιτλοφορεί η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πιερίας την περιοδική αρχαιολογική έκθεση που διοργανώνει και η οποία θα εγκαινιαστεί την Κυριακή 8 Μαρτίου 2015, και ώρα 18.00, στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Δίου.

Στην έκθεση θα παρουσιαστούν ευρήματα από αρχαιολογικές θέσεις που εντοπίστηκαν και ανασκάφηκαν μεταξύ των ετών 2008-2013, στο πλαίσιο του έργου «Μελέτη, Κατασκευή, Χρηματοδότηση, Λειτουργία, Συντήρηση και Εκμετάλλευση του Έργου Αυτοκινητόδρομος Μαλιακός- Κλειδί», στον Κάτω Όλυμπο. Συγκεκριμένα, πρόκειται για ευρήματα από τις θέσεις Πηγή Αθηνάς, Πηγή Αρτέμιδος, Τριμπίνα και Τάφος Κατερίνης.

Οι αρχαιότητες που εκτίθενται εστιάζουν στα ταφικά έθιμα της Μέσης και Ύστερης Εποχής του Χαλκού, της Ύστερης Κλασικής και Ελληνιστικής περιόδου, καθώς και των αυτοκρατορικών χρόνων της Ρωμαϊκής Εποχής. Σύμφωνα με τους διοργανωτές της έκθεσης, είναι ευρήματα πρωταρχικής σημασίας, καθώς επαναδιαμορφώνουν το χάρτη του Μυκηναϊκού κόσμου, συμπληρώνουν τις γνώσεις μας γύρω από την αρχιτεκτονική των Μακεδονικών Τάφων και εμπλουτίζουν τις πληροφορίες μας σχετικά με την Υστερορωμαϊκή Περίοδο στην περιοχή.

Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 5 Ιουλίου 2015.