Το Grand Egyptian Museum, το μεγαλύτερο αρχαιολογικό μουσείο στον κόσμο με σχεδόν 100.000 τ.μ. διαφορετικών τύπων εκθεσιακών χώρων, βρίσκεται σε απόσταση μόλις 2 χιλιομέτρων από τις Πυραμίδες της Γκίζας. Μεταξύ άλλων καινοτομιών που θα το χαρακτηρίζουν, θα παρουσιάζει για πρώτη φορά το σύνολο της συλλογής για τον Τουταγχαμών, σχεδόν 100 χρόνια μετά την ανακάλυψη του τάφου από τον Carter το 1922, ενώ το κτηριολογικό πρόγραμμα του μουσειακού συγκροτήματος θα προβλέπει για τη χωροθέτηση πολλών διαφορετικών χώρων, που δεν σχετίζονται άμεσα με την μουσειακή λειτουργία, αλλά θα συμβάλουν στον νέο πολυδιάστατο λειτουργικό ρόλο ενός σύγχρονου μουσείου.
«Η μοναδικότητα του Grand Egyptian Museum. Θεωρητικές και εμπειρικές προσεγγίσεις για τη δημιουργία ενός μουσείου παγκοσμίας εμβέλειας» είναι το θέμα διάλεξης του μουσειολόγου Χαράλαμπου Χάιτα, που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου 2015, και ώρα 18.30, στο Αμφιθέατρο «Ι. Δρακόπουλος» του Κεντρικού Κτηρίου του Πανεπιστημίου Αθηνών (Πανεπιστημίου 30).
Η ομιλία θα περιλαμβάνει μια σύντομη περιγραφή του κτηριολογικού προγράμματος του Μουσείου και των συλλογών που θα εκτεθούν σε αυτό, ενώ παράλληλα ο κ. Χάιτας θα επιχειρήσει μια σύντομη ανασκόπηση της δεκαπενταετούς πορείας δημιουργίας του Μουσείου. Η ομιλία θα εστιάσει, επίσης, στις πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει το Grand Egyptian Museum ως παγκόσμιο, περιφερειακό, εθνικό και τοπικό μουσείο. Στο συνθετικό σχολιασμό θα επιχειρηθούν συγκρίσεις με άλλα μουσειακά παραδείγματα αναφοράς, όπως το Βρετανικό Μουσείο, το Μουσείο του Λούβρου, το Μουσείο Ακροπόλεως, το Μουσείο Guggenheim στο Μπιλμπάο αλλά και κυρίαρχες μουσειακές πρακτικές, όπως αυτές χρησιμοποιούνται στο πεδίο της σύγχρονης μουσειολογίας, με έμφαση στη διαφορά μουσειακής πραγματικότητας μεταξύ Ανατολής – Δύσης.
Στο τέλος, θα παρουσιαστούν τα πιο χαρακτηριστικά στοιχεία βάσει των οποίων προκύπτει η μοναδικότητα του Grand Egyptian Museum αλλά και η πολυπλοκότητα της δημιουργίας του.
Ο Χαράλαμπος Χάιτας είναι μουσειολόγος, Διευθυντής για το Operational Management Consultancy στο Grand Egyptian Museum με τη Hill International, από το Μάιο του 2013 μέχρι σήμερα. Παράλληλα, είναι μέλος του ΔΣ και Ταμίας της Διεθνούς Επιτροπής του ICOM για την Αρχιτεκτονική και τις Μουσειακές Τεχνικές (ICAMT) για την περίοδο 2013-2016.
Η εικοσαετής εμπειρία του περιλαμβάνει συνεργασίες με μουσεία στην Ελλάδα και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες όσο και σε χώρες της Μέσης Ανατολής. Ενδεικτικά αναφέρονται: το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο και το Εβραϊκό Μουσείο στην Αθήνα, το Πολιτιστικό ίδρυμα του Ομίλου Πειραιώς, το Μουσείο Reina Sofia στη Μαδρίτη, το Αρχαιολογικό Μουσείο Λιβάνου. Από το 2003 ως το 2010 κατείχε τη θέση του επιμελητή στον Πολιτισμικό Οργανισμό του Δήμου Αθηναίων. Από το 2010 έως το 2013 εργάστηκε ως μουσειολόγος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τη δημιουργία του Σπιτιού της Ιστορίας της Ευρώπης. Το 2013 συμμετείχε μετά από επιλογή στη διερευνητική ομάδα εργασίας «New narratives for Europe» υπό τον πρώην Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής M. Barosso. Το 2014 συμμετείχε ως μέλος επιλεγμένης ομάδας ειδικών στο παγκόσμιο συνέδριο με θέμα «Culture in External relations of EU».
Την ομιλία, που πραγματοποιείται στο πλαίσιο του Κύκλου Ομιλιών του ΠΜΣ Μουσειακών Σπουδών του ΕΚΠΑ, διοργανώνει η Μάρλεν Μούλιου.
Είσοδος ελεύθερη.