«Ήπειρος 1881-1945. Αρχεία και Αρχαιότητες» είναι ο τίτλος της πρώτης περιοδικής έκθεσης με τεκμήρια για μνημεία της Ηπείρου που διοργανώνει στην Εταιρεία Ηπειρωτικών Μελετών, στα Ιωάννινα, το Ιστορικό Αρχείο Αρχαιοτήτων και Αναστηλώσεων της Διεύθυνσης Διαχείρισης Εθνικού Αρχείου Μνημείων, Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών του Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Στην έκθεση συμμετέχουν με έγγραφα της ίδιας εποχής η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων και τα Γενικά Αρχεία του Κράτους-Ιστορικό Αρχείο Ηπείρου.

Στο πλαίσιο της έκθεσης, την Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου 2015, θα πραγματοποιηθεί στην Εταιρεία Ηπειρωτικών Μελετών ενημερωτική ημερίδα σχετικά με το περιεχόμενο των ιστορικών πηγών. Στην ημερίδα συμβάλλουν με ανακοινώσεις στελέχη των Υπηρεσιών που συνεργάστηκαν.

Τη γενική επιμέλεια της έκθεσης έχει ο  Κωνσταντίνος Ι. Σουέρεφ, ενώ υπεύθυνος για τον σχεδιασμό της είναι ο  Χρ. Τσακούμης.

Διάρκεια έκθεσης: 18 Φεβρουαρίου – 30 Μαρτίου 2015, Δευτέρα-Παρασκευή: 09.00-13.00 και 17.00-20.00.

Η ημερίδα

Πού κατέληξαν τα ευρήματα της Δωδώνης από τις λαθρανασκαφές και τις ερασιτεχνικές έρευνες του 19ου αιώνα; Ποια μνημεία της Ηπείρου προσέλκυσαν την προσοχή των ειδικών στις πρώτες δεκαετίες του 20ού αιώνα; Πώς ξεκίνησε η διοικητική μέριμνα για τους αρχαιολογικούς χώρους και τις αρχαιότητες στα Ιωάννινα, την Πρέβεζα και την Άρτα; Τι απέδωσαν οι αναζητήσεις για τον θρυλικό θησαυρό του Αλή Πασά;

Στην ημερίδα θα μιλήσουν οι: Δρ Κωνσταντίνος Ι. Σουέρεφ (αρχαιολόγος, προϊστάμενος Εφορείας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων), Δρ Αθηνά Χατζηδημητρίου (αρχαιολόγος, προϊσταμένη Τμήματος Διαχείρισης Ιστορικού Αρχείου Αρχαιοτήτων της ΔΔΕΑΜΤΠΠΑ- ΥΠΟΠΑΙΘ), Σταυρούλα Μασουρίδη (αρχαιολόγος, Τμήμα Διαχείρισης Ιστορικού Αρχείου Αρχαιοτήτων), Καλλιόπη Ξανθοπούλου (αρχαιολόγος, Τμήμα Διαχείρισης Ιστορικού Αρχείου Αρχαιοτήτων), Αρχοντούλα Παπουλάκου (αρχαιολόγος, Τμήμα Διαχείρισης Ιστορικού Αρχείου Αρχαιοτήτων), Δρ Μάρθα Παπαδοπούλου (αρχειονόμος, Διευθύντρια ΓΑΚ Ιωαννίνων – Ιστορικό Αρχείο Ηπείρου), Ελένη Βασιλείου (αρχαιολόγος, Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων), Ανθή Αγγέλη (αρχαιολόγος, Εφορεία Αρχαιοτήτων Πρέβεζας) και δρ Βιργινία Μαυρίκα (ιστορικός τέχνης, Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων).

Πατήστε εδώ για το πρόγραμμα της ημερίδας.