Με ένα καλόγουστο ημερολόγιο, αφιερωμένο στα παλαιοχριστιανικά, τα βυζαντινά και τα μεταβυζαντινά μνημεία της Ευρυτανίας, που αποτελεί παράλληλα ευκαιρία για μια πρώτη γνωριμία με τον αρχαιολογικό πλούτο της περιοχής, υποδέχθηκε το 2015 η Εφορεία Αρχαιοτήτων Φθιώτιδας και Ευρυτανίας.

«Η Ευρυτανία είναι η “χώρα” των βουνών και των νερών. Τα Άγραφα, ο Τυμφρηστός, ο Μέγδοβας, ο Αγραφιώτης και ο Αχελώος αποτελούν κυρίαρχα στοιχεία του φυσικού της περιβάλλοντος, το οποίο επέδρασε καταλυτικά στη δημιουργία του υλικού και πνευματικού πολιτισμού της στον ρου της ιστορίας» γράφει στο προλογικό της σημείωμα η Μαρία-Φωτεινή Παπακωνσταντίνου, Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Φθιώτιδας και Ευρυτανίας.

Τα μνημεία που παρουσιάζονται στο ημερολόγιο είναι η Παλαιοχριστιανική Βασιλική Αγίου Λεωνίδη στο Κλαυσί, ο Ναός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου (Παναγία της Επισκοπής) στην Επισκοπή, η Μονή Γεννήσεως της Θεοτόκου (Μονή Τατάρνης) στο Τριπόταμο, η Γέφυρα του Μανώλη στην Τσούκα, ο ναός της Αγίας Τριάδας στο Καρπενήσι, η Αγία Παρασκευή στα Βραγγιανά, το συγκρότημα κρηνών στη Χρύσω, η Μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στην Ανατολική Φραγκίστα, η Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου (Παναγία Προυσιώτισσα) στον Προυσό, η Μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στη Βράχα, η Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου (Παναγία Δομνιανίτισσα) στους Δομνιανούς και η Μονή Γεννήσεως της Θεοτόκου (Παναγία της Στάνας) στα Επινιανά.

Κάθε μνημείο συνοδεύεται από αντιπροσωπευτική φωτογραφία και κείμενο με το ιστορικό του.

Η έκδοση του ημερολογίου πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας. Την επιμέλεια των κειμένων και του καλλιτεχνικού σχεδιασμού είχε η Μαρία-Φωτεινή Παπακωνσταντίνου.

ΠΑΛΑΙΟΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΑ ΒΥΖΑΝΤΙΝΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑΒΥΖΑΝΤΙΝΑ ΜΝΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ – ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 2015